AVBLÅSES: Produsentene fryktet snusmangel, og helsemyndighetene innrømmet å ha gitt litt kort frist med å innføre den nye merkingen. Nå utsettes fristen. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB scanpix
AVBLÅSES: Produsentene fryktet snusmangel, og helsemyndighetene innrømmet å ha gitt litt kort frist med å innføre den nye merkingen. Nå utsettes fristen. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB scanpixVis mer

Svenskene fryktet det verste. Nå avblåses snuskrisa

Svenskene skal få slippe å gå over bekken etter vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Se for deg horder med svensker som strømmer over grensa til Norge for å kjøpe snus. Det kunne bli realiteten dersom folkehelsemyndighetene i Sverige hadde fått det som de ville.

Da hadde instituttet varslet om helt nye retningslinjer for merking av snusbokser,  noe som fikk snusprodusentene i nabolandet til å advare om at Sverige kunne gå tomme for snus innen 20. mai.

Men nå skal svenskene få slippe å gå over bekken etter vann.

Utsetter frist Poenget med snusprodusentenes frykt for en svensk snuskrise, var at folkehelsemyndighetene ville innføre påbud om ny merking innen 20. mai. Snusen uten ny merking som ikke var i hyllene før denne datoen, ville ikke være lovlig å selge.

Beskjeden fikk Swedish Match og konkurrentene forrige uke, og de mente det var langt fra tilstrekkelig nok med tid til å designe nye bokser, bestille hos trykkeri og omstille maskinene på fabrikkene.

Med fem millioner bokser produsert i uka, ville det dermed være svært vanskelig å forsyne nikotinsugne og snushungrige svensker.

Nå er imidlertid redningen her for söta bror. Myndighetene har utsatt påbudet om ny merking til august.

- Snuserne kan puste lettet ut, sier informasjonssjef i verdens største snusprodusent Swedish Match, Patrik Hildingsson, til Expressen.

Dermed kan snusen som er produsert til og med 31. august i år selges i butikk fram til 20. mai 2017. 

EU-direktiv Snusprodusentene fryktet opprinnelig at snusen kunne ta slutt i Sverige innen sommeren på grunn av den opprinnelige datoen. De nye reglene om merking er tilpasset EUs tobakksdirektiv, og stiller strengere krav til helseadvarsler.

Tidligere har det holdt å ha en slik advarsel på undersiden av boksen i Sverige, men den nye loven krever blant annet at denne teksten også må stå på siden av snusboksen, skriver Expressen.

Fabrikantene får heller ikke opplyse om hvor mye nikotin snusen inneholder