DETTE FLYET VIL IKKE NORGE HA: Svenskene sliter med å forstå begrunnelsen. Foto: REUTERS/Michael Buholzer/SCANPIX
DETTE FLYET VIL IKKE NORGE HA: Svenskene sliter med å forstå begrunnelsen. Foto: REUTERS/Michael Buholzer/SCANPIXVis mer

Svenskene gir opp jagerflykampen

- Vi kunne ha gitt bort flyene og amerikanerne ville vært billigere, sier SAAB-sjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 20. november fikk svenskene sjokkbeskjeden: Norge valgte amerikanske jagerfly.

Og ikke bare valgte de amerikansk, den som så pressekonferansen med forvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og statsminister Jens Stoltenberg kunne få inntrykk av at JAS Gripen knapt var bedre enn et tråfly bevæpnet med snøballer. Samtidig som det kostet langt mer, noe som fikk et nærmest resignert SV til å medgi: Vi kan ikke velge et dårlig og dyrt fly.

Etterpå har Norge prøvd å forklare, forklare og forklare svenskeslakten.

Men Gripen-produsent SAAB forstår fortsatt lite.

Saksøker ikke

I går holdt de en presentasjon i Sverige, der de konkluderte med at det virket som om Norge hadde beskrevet et annet fly og at de ikke kjente seg igjen i regjeringens vurderinger.

I dag var administrerende direktør Åke Svensson og hans jagerflyteam i Oslo for å forklare norske journalister og analytikere det samme.

Men selve jagerflykampen overfor nordmennene har de gitt opp. Selv om de er harde i kritikken av de norske vurderingene, vil de ikke gå til søksmål eller ta saken videre overfor politiske organer i Norge eller hjemlandet.

- Nei, vi vil ikke det, sier Åke Svensson til Dagbladet.no.

- Vi har respekt for avgjørelsen Norge har tatt. Vi gjør dette for å gi vårt bilde av saken, til å forklare hva vi mener om dette, sier Svensson.

På pressemøtet medga han at de vanligvis ikke gjorde dette, verken når de tapte eller vant anbudsrunder. Men nordmennenes forklaring er for spesiell til at de vil la den få stå uimotsagt.

- Vil være skadelig

I løpet av de neste årene håper SAAB å kunne levere jagerfly til blant annet Kroatia, Romania, Sveits, Brasil og Danmark, og svenskenes frykter selvsagt at Norges slakt kan få konsekvenser for de andre landenes valg.

- Vi skal ikke overdrive effekten av den, hvert land har sin prosess. Men om vi lar den få stå uimotsagt vil det være skadelig for oss, sier administrerende direktør Svensson.

SAAB kritiserer blant annet regjeringen for å ha forholdt seg til vedlikeholdskostnader som de mener er relevant for F16-flyene og ikke Gripen, og at beregningene ikke henger på greip.

GIR OPP: SAAB og administrerende direktør Åke Svensson. Foto: SCANPIX
GIR OPP: SAAB og administrerende direktør Åke Svensson. Foto: SCANPIX Vis mer

Regjeringen har konkludert med at det ville kostet 24 milliarder å kjøpe inn 48 Gripen-fly, og at driftskostnadene til flyene ville vært 20-30 milliarder dyrere enn det amerikanske alternativet.

Det får SAAB til å ty til følgende spissformulering:

- Skal en tro på de beregningene, kunne Sverige ha utviklet og gitt disse flyene til Norge, og JSF ville fortsatt vært billigere. Vi kjenner oss ikke igjen i summene de opererer med, sier Svensson.

SLAKTET SVENSKENE: Anne-Grete Strøm-Erichsen og Jens Stoltenberg. Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX
SLAKTET SVENSKENE: Anne-Grete Strøm-Erichsen og Jens Stoltenberg. Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX Vis mer