Svenskene gir opp jagerflykampen

- Vi kunne ha gitt bort flyene og amerikanerne ville vært billigere, sier SAAB-sjef.

DETTE FLYET VIL IKKE NORGE HA: Svenskene sliter med å forstå begrunnelsen. Foto: REUTERS/Michael Buholzer/SCANPIX
DETTE FLYET VIL IKKE NORGE HA: Svenskene sliter med å forstå begrunnelsen. Foto: REUTERS/Michael Buholzer/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): 20. november fikk svenskene sjokkbeskjeden: Norge valgte amerikanske jagerfly.

Og ikke bare valgte de amerikansk, den som så pressekonferansen med forvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og statsminister Jens Stoltenberg kunne få inntrykk av at JAS Gripen knapt var bedre enn et tråfly bevæpnet med snøballer. Samtidig som det kostet langt mer, noe som fikk et nærmest resignert SV til å medgi: Vi kan ikke velge et dårlig og dyrt fly.

Etterpå har Norge prøvd å forklare, forklare og forklare svenskeslakten.

Men Gripen-produsent SAAB forstår fortsatt lite. Saksøker ikkeI går holdt de en presentasjon i Sverige, der de konkluderte med at det virket som om Norge hadde beskrevet et annet fly og at de ikke kjente seg igjen i regjeringens vurderinger.

I dag var administrerende direktør Åke Svensson og hans jagerflyteam i Oslo for å forklare norske journalister og analytikere det samme.Men selve jagerflykampen overfor nordmennene har de gitt opp. Selv om de er harde i kritikken av de norske vurderingene, vil de ikke gå til søksmål eller ta saken videre overfor politiske organer i Norge eller hjemlandet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.