Svenskene gransker norske sykehus

Mener norske helseforetak har unnlatt å betale arbeidsgiveravgift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Skatteverket i Sverige mener norske helseforetak har unnlatt å betale store beløp i arbeidsgiveravgift og har derfor satt i gang en omfattende gransking.

Prosjektet heter «Insats norsk sjukvård» og blir ledet av utenlandsseksjonen ved Skatteverkets kontor i Stockholm. Skatteverket kartlegger bruken av svenske leger, sykepleiere og annet personell ved sykehus i Norge de siste fem årene.

Bakgrunnen for granskningen er mistanke om at flere norske arbeidsgivere, blant dem norske sykehus, ikke har betalt den svenske arbeidsgiveravgiften de er pliktige til å betale når de ansetter svensker, skriver Dagens Næringsliv.

- Norske arbeidsgivere som ikke har betalt avgiften risikerer en stor smell. Kravene kan strekke seg tilbake i tid og det kan bli kostbart for foretakene, sier rettslig ekspert Pia Blank Thörnroos i Skatteverket.

Svensk arbeidsgiveravgift er i dag rundt 28 prosent av utbetalt lønn til ansatte, nær dobbelt så mye som den høyeste arbeidsgiveravgiften i Norge.

Til sammen 47 helseforetak i Norge blir kontrollert av Skatteverket. Opplysninger fra norske sykehus om navn og data på svensker som har jobbet siden 2001, skal sjekkes opp mot den svenske Försäkringskassan, som tilsvarer den norske arbeids- og velferdsforvaltningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer