Svenskene gransker norske sykehus

Mener norske helseforetak har unnlatt å betale arbeidsgiveravgift.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skatteverket i Sverige mener norske helseforetak har unnlatt å betale store beløp i arbeidsgiveravgift og har derfor satt i gang en omfattende gransking.

Prosjektet heter «Insats norsk sjukvård» og blir ledet av utenlandsseksjonen ved Skatteverkets kontor i Stockholm. Skatteverket kartlegger bruken av svenske leger, sykepleiere og annet personell ved sykehus i Norge de siste fem årene.

Bakgrunnen for granskningen er mistanke om at flere norske arbeidsgivere, blant dem norske sykehus, ikke har betalt den svenske arbeidsgiveravgiften de er pliktige til å betale når de ansetter svensker, skriver Dagens Næringsliv.

- Norske arbeidsgivere som ikke har betalt avgiften risikerer en stor smell. Kravene kan strekke seg tilbake i tid og det kan bli kostbart for foretakene, sier rettslig ekspert Pia Blank Thörnroos i Skatteverket.

Svensk arbeidsgiveravgift er i dag rundt 28 prosent av utbetalt lønn til ansatte, nær dobbelt så mye som den høyeste arbeidsgiveravgiften i Norge.

Til sammen 47 helseforetak i Norge blir kontrollert av Skatteverket. Opplysninger fra norske sykehus om navn og data på svensker som har jobbet siden 2001, skal sjekkes opp mot den svenske Försäkringskassan, som tilsvarer den norske arbeids- og velferdsforvaltningen.

Helse- og omsorgsdepartementets statssekretær Wegard Harsvik (Ap) sier departementet vil medvirke aktivt for å avklare saken.

- Vi må finne ut om dette skjer, eventuelt omfanget og deretter hvem som har ansvar og blir sittende igjen med regningen, sier Harsvik.

(NTB)