Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Svenskene har vært klin gærne nå i veldig mange år

Carl I. Hagen ser til Danmark for inspirasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet markerer i dag at det er fem år siden Den arabiske våren og at borgerkrigen i Syria brøt ut, og hadde i den anledning en lengre TV-sending.

Blant gjestene i studio var Frp-nestor Carl I. Hagen, og han kom med en aldri så liten karakteristikk av den svenske flyktningpolitikken.

- Vi har hatt en strengere politikk enn Sverige. Som jeg har sagt et par ganger tidligere, svenskene har vært klin gærne nå i veldig mange år. Det svenske samfunnet har enorme begrensninger, sier han.

Frykter ikke svenske tilstander På direkte spørsmål etter sendingen om Hagen frykter svenske tilstander i Norge, svarer han kontant:

- Nei, jeg frykter ikke det. Nå har vi Sylvi, og et forlik med radikal innstramming.
 
- På hvilken måte har Sylvi Listhaug bidratt til dette?
 
- Hun utgjør en avgjørende forskjell. Hun kaller en spade for en spade, sier Frp-nestoren til Dagbladet.

- Danmark er et forbilde Hagen har tidligere gjort det klart at han er en langt større tilhenger av den danske modellen når det kommer til flyktningpolitikk. Dette var et mantra han gjentok i dag.

- Vi har ikke vært så strenge som Danmark har vært de siste ti årene. De har strammet inn og de har vært et forbilde for Fremskrittspartiet, sier han.

Det ble også satt fokus på at Europa tidligere har vært gjennom store flyktningkriser. Ungarere på 1950-tallet og borgerkrigen på Balkan på 1990-tallet. Hagen vil likevel trekke et skille mellom de tidligre krisene, og det vi opplever i dag.

- Nå står vi overfor en helt annen utfordring. Nå kommer det veldig mange asylsøkere med en helt annen kultur og religion enn de som var fra Europa. Det er der utfordringene med integreringen er mye større fordi vi har forskjellig levesett og måter å organisere ting på.

- Alle enige I november stemte 161 av 169 stortingsrepresentanter for asylforliket som kom med klare innstramninger på asylpolitikken. Hagen sier i dagens papiravis at dette viser at hans tidligere politiske analyser har vært treffende.

-  Mye av det jeg før ble kalt rasist for, er nå alle enig om, sier Carl I. Hagen til Dagbladet. 

- Jeg har i alle fall den tilfredsheten, en del av det jeg sa tidligere og ble skjelt ut for har vist seg å være riktig. Jeg var ikke så dum som enkelte politikere og journalister skulle ha det til.

Han sier følelsene rundt dette er litt blandet. 

-Hvorfor kunne de ikke hørt på meg for 20-30 år siden? Hvorfor kunne vi ikke gjort noe da? Ikke før det var håpløse forhold i Norge og køer utenfor politihuset på Grønland skjønte andre dette, det er bekymringsfullt, mener Hagen.