- Svenskene i ferd med å utrydde norsk laks

Svenskene kan være i ferd med å utrydde laksen i Enningsdalsvassdraget og Haldenvassdraget, sier miljøvernminister Børge Brende (H).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Han konstaterer at svenske myndigheter ikke har iverksatt de strakstiltakene de har lovet å gjennomføre for å hindre spredning av lakseparasitten Gyrodactilus salaris fra den svenske innsjøen Bullaren til Enningsdalsvassdraget i Østfold.

- Jeg har ikke fått noen forklaring på hvorfor svenskene ikke har holdt løftet om strakstiltak, sier Brende til NTB.

Statsråden var torsdag på befaring i områdene ved Enningsdalsvassdraget i Østfold og Bullaresjøen i Sverige. Innsjøen Bullaren ligger i nedbørsfeltet til Enningsdalselva i Østfold, som er foreslått å bli ett av Norges nasjonalvassdrag.

Svenske myndigheter har lovet å slakte halvparten av regnebueørreten i oppdrettsanlegg som ligger i Bullaren og saltbehandle resten av fisken. Dette kan eliminere lakseparasitten som truer det norske vassdraget.

Miljøvernministeren sier han har skrevet tre brev til den svenske landbruksministeren Margareta Winberg om saken, men har ennå ikke fått forklaring på hvorfor strakstiltakene ikke er iverksatt.

- Siste tilbakemelding fikk vi 14.desember i fjor. Da var svenske myndigheter ikke klar over at strakstiltakene ikke var gjennomført, sier Brende.

  • Torsdag ettermiddag drar statsråd Børge Brende til Bullaren, hvor han blant andre møter landshøvdingen for Göteborgs og Bohus län, Göte Bernhardsson.

    (NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer