Svenskene kjøper Oslo Energi

Oslo Energi er i ferd med å havne på svenske hender. Svenske Vattenfall, som alt eier 49 prosent av selskapet, kommer trolig til å sikre seg rubbel og bit i løpet av få måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vattenfall er Nordens største produsent av elektrisk energi og er 100 prosent eid av den svenske staten.

- Det er sannsynlig at vi kommer til å selge våre aksjer i Oslo Energi til Vattenfall, bekrefter administrerende direktør Bård Mikkelsen i Oslo Energi Holding.

Får god pris

Årsaken er en avtale som ble inngått mellom Oslo Energi Holding og Vattenfall i fjor. Avtalen gir holdingselskapet rett til å selge sine Oslo Energi-aksjer til en allerede avtalt pris.

Prisen er så god at Mikkelsen nærmest ser det som umulig å si nei.

- Prisen per kunde ligger vesentlig over det omsetningsselskaper omsettes for i dag. Dermed blir det en vanskelig manøver å skulle rettferdiggjøre at vi ikke bruker denne opsjonen.

- Identitetsløse

Alt i alt betaler svenskene 1,2 milliarder kroner for selskapet. For pengene får de om lag 300000 kunder. Det tilsvarer en pris på 4000 kroner per kunde, nesten dobbelt så mye som andre i bransjen har oppnådd, ifølge Mikkelsen.

Så sikker er selskapet på at handelen blir gjennomført, at det allerede har sørget for å bokføre den.

- Vår revisor ba oss føre den i regnskapet for 1999. Dermed fikk vi et overskudd etter skatt på 947 millioner kroner, sier Mikkelsen, som tror handelen er fornuftig.

- Selv om Oslo Energi, med alle sine kunder, blir et reint Vattenfall-selskap, og vi ender opp rimelig identitetsløse, må vi huske at det er i produksjonen de store verdiene ligger, sier administrerende direktør Bård Mikkelsen.