Svenskene lot Hitler frakte soldater og krigsutstyr mens kampene pågikk i Norge

I all hemmelighet fikk tyskerne frakte tunge våpen og soldater utkledd som sykepleiere under andre verdenskrig.

KRIGSUTSTYR FIKK RULLE GJENNOM SVERIGE: Narvik, den strategisk viktige jernbanestasjonen - med to tyske soldater - mens kampene om byen fortsatt pågikk i 1940.  Foto:Tysk soldatalbum/privat Mottatt fra epost: 02.06.2012
KRIGSUTSTYR FIKK RULLE GJENNOM SVERIGE: Narvik, den strategisk viktige jernbanestasjonen - med to tyske soldater - mens kampene om byen fortsatt pågikk i 1940. Foto:Tysk soldatalbum/privat Mottatt fra epost: 02.06.2012 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): Situasjonen for general Eduard Dietl og hans 6500 mann i fjellene omkring Narvik var dramatisk mens kampene om den strategisk viktige byen rullet fram og tilbake.

De tallmessig underlegne tyskerne ble kastet ut igjen av Narvik og det så lenge ut til at Hitlers yndlingsgeneral var i ferd med å gå på andre verdenskrigs første skikkelige nederlag.

Hitlers bønn Tyskernes største problem var å få inn mat, utstyr, medisin — og friske folk.

Dette kunne bare skje via det svenske jernbanenettet.

Den svenske ambassadøren i Berlin ble innkalt til utenriksministeren, som i klartekst fortalte ham at Adolf Hitler personlig har ytret ønske om å få sende tre tog med hvert 30-40 plomberte vogner gjennom det nøytrale landet. Det skulle selvsagt bare være mat, medisiner og sanitetsfolk om bord.  

Joachim von Ribbentrop la ikke skjul på at der Führer hadde satset mye prestisje på en tysk seier i Narvik.

Nye dokumenter Journalisten Espen Eidum fra Narvik har brukt tre år i svenske, tyske og norske arkiver for å undersøke hvor stor trafikken egentlig ble.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer