Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svenskene lot Hitler frakte soldater og krigsutstyr mens kampene pågikk i Norge

I all hemmelighet fikk tyskerne frakte tunge våpen og soldater utkledd som sykepleiere under andre verdenskrig.

KRIGSUTSTYR FIKK RULLE GJENNOM SVERIGE: Narvik, den strategisk viktige jernbanestasjonen - med to tyske soldater - mens kampene om byen fortsatt pågikk i 1940.  Foto:Tysk soldatalbum/privat Mottatt fra epost: 02.06.2012
KRIGSUTSTYR FIKK RULLE GJENNOM SVERIGE: Narvik, den strategisk viktige jernbanestasjonen - med to tyske soldater - mens kampene om byen fortsatt pågikk i 1940. Foto:Tysk soldatalbum/privat Mottatt fra epost: 02.06.2012 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Situasjonen for general Eduard Dietl og hans 6500 mann i fjellene omkring Narvik var dramatisk mens kampene om den strategisk viktige byen rullet fram og tilbake.

De tallmessig underlegne tyskerne ble kastet ut igjen av Narvik og det så lenge ut til at Hitlers yndlingsgeneral var i ferd med å gå på andre verdenskrigs første skikkelige nederlag.

Hitlers bønn Tyskernes største problem var å få inn mat, utstyr, medisin — og friske folk.

Dette kunne bare skje via det svenske jernbanenettet.

Den svenske ambassadøren i Berlin ble innkalt til utenriksministeren, som i klartekst fortalte ham at Adolf Hitler personlig har ytret ønske om å få sende tre tog med hvert 30-40 plomberte vogner gjennom det nøytrale landet. Det skulle selvsagt bare være mat, medisiner og sanitetsfolk om bord.  

Joachim von Ribbentrop la ikke skjul på at der Führer hadde satset mye prestisje på en tysk seier i Narvik.

Nye dokumenter Journalisten Espen Eidum fra Narvik har brukt tre år i svenske, tyske og norske arkiver for å undersøke hvor stor trafikken egentlig ble.

Det sjokkerende resultatet blir presentert i boka «Blodsporet», som i disse dager når bokhandlernes hyller.  

Innholdet i vognene viste seg nemlig å være tungt artilleri, luftvernkanoner, ammunisjon, ingeniørmateriell, sambandsutstyr og klær.

Svenskene visste En representant fra den svenske ambassaden i Berlin var til stede da 81 tyske «sykepleiere» gikk om bord på et tog med retning Narvik.

Rapporten hans til Stockholm om de veltrente og disiplinerte mennene etterlot liten tvil om at tyskerne helt fra første øyeblikk misbrukte ordningen til å smugle inn veltrente elitesoldater til Narvikfronten — og at svenskene var helt på det rene med hva som foregikk.

- Det har i alle år etter krigen vært kjent at svenskene slapp gjennom tyske tog som kom med utstyr til general Dietls folk. Jeg dokumenterer i boka hvordan svenske myndigheter allerede i oktober 1940 forsøker å overbevise norske myndigheter i London og Stockholm om at det faktisk ikke ble tillatt sendinger av soldater og våpen. Sannheten var en helt annen.

- Tyskerne brukte den svenske jernbanen i stor stil mens kampene fortsatt pågikk. Virksomheten var mye mer omfattende enn historikerne har vært klar over, sier Espen Eidum til Dagbladet.

Forkledde soldater Tyskerne argumenterer overfor svenskene at de hadde mange sårede under vanskelige forhold på forskjellige steder rundt Narvik, og at de derfor trengte å få inn sanitetssoldater.

Espen Eidum har regnet ut at det kom så mange forkledd som sykehjelpere, at det — rent statistisk — til slutt var en sanitetsmann for hver 17. tyske soldat i området.

Men virkeligheten var at togene fra Tyskland hadde vært fulle av kampklare soldater og store mengder våpen og ammunisjon.

Østfronten I det samme øyeblikk som krigen om Narvik er tapt — sett fra norsk side — virker det som svenskene nærmest åpner grensene for transitt av tyske tog til Oslo, Trondheim og Narvik.

Fram til august 1943 ruller de tyske togene gjennom Sverige.

Når Nazi-Tyskland angriper Sovjetunionen, får de tyske togene bringe store mengder folk og utstyr til Østfronten.

Svenska Jernvägen tjener store penger på trafikken. Og hundretusener av tyske soldater kan i løpet av disse tre åra reise trygt gjennom Sverige.

Fangetransporter Espen Eidum opplyser at når togtrafikken gjennom Sverige var på sitt høyeste, misbrukte tyske myndigheter den til og med til å få sendt norske fanger til tyske konsentrasjonsleirer. Og svenskene lot som de heller ikke forsto at det også ble sendt krigsfanger fra allierte nasjoner med disse togene.

- En pinlig historie — sett i bakspeilet med dagens øyne, slår Eidum fast.  

Svenskene lot Hitler frakte soldater og krigsutstyr mens kampene pågikk i Norge
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling