Svenskene lot Stoltenberg få Obama til bords

Og da fikk statsministeren tømt seg for MYE.

- ÅPEN OG FIN TONE:  Arbeidsmiddagen i Stockholm, hvor Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (i midten) var vert, skulle vare i to timer. Det ble tre. Jens Stoltenberg og de øvrige nordiske statsministerne fikk pløyd gjennom en rekke temaer med Barack Obama. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
- ÅPEN OG FIN TONE: Arbeidsmiddagen i Stockholm, hvor Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (i midten) var vert, skulle vare i to timer. Det ble tre. Jens Stoltenberg og de øvrige nordiske statsministerne fikk pløyd gjennom en rekke temaer med Barack Obama. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) - Det var en usedvanlig god og nyttig samtale. En åpen og fin tone blant venner, fastslo statsminister Jens Stoltenberg overfor Dagbladet da han var ferdig med arbeidsmiddagen i Stockholm onsdag kveld.

Middager midt i valgkampinnspurten kan være enkle og effektive saker for landets ledende politikere. Sånn var det ikke nå:

Fem dager før stortingsvalget dro Stoltenberg på lynvisitt til den svenske hovedstaden, for å møte USAs president Barack Obama - sammen med sine fire nordiske statsministerkolleger. Da Stoltenberg kom inn i middagssalen i Segerska huset, fikk han beskjed om å ta plass mellom Barack Obama og hans sikkerhetspolitiske rådgiver.

Interessert i nord
På forhånd sa Stoltenberg at han ville konsentrere seg om å ta opp klimaspørsmålet og Syria-krisa i den storpolitiske sammenkomsten.

Men da statsministeren gikk gjennom agendaen overfor Dagbladet i etterkant av seansen, viste det seg at de seks deltakerne hadde rukket over det aller meste:

- Vi dekket en stor mengde saker. Vi holdt jo faktisk på én time lenger enn planlagt. Vi diskuterte klima, og det var veldig enighet om at vi både må presse på for en avtale, der alle store utslippsland er med, men at vi i tillegg må gjennomføre konkrete utslippstiltak. Vi må handle mens man forhandler, sier Stoltenberg.

- Og i den forbindelse snakket vi om tiltak mot avskoging, klimagasser og andre ting som kan få ned utslippene raskt, forteller Stoltenberg.

Mens det etter tur ble båret inn ørret, rådyr og fruktmousse på bordet, fortsatte praten:

- Vi brukte også mye tid på den internasjonale økonomien, på den høye arbeidsledigheten, og at det må samordnes tiltak for å få fart i økonomien. Nordområdene ble tema. Obama viste stor interesse for Arktis, forteller Stoltenberg.

Sa fra om FN-mandat
Tidligere på dagen hadde Obama gjentatt sitt budskap om at det må handling til i Syria. Onsdag kveld ble det kjent at utenrikskomiteen i Senatet gir Obama grønt lys til å gå til aksjon.

På det samme tidspunktet satt Obama i Stockholm, og forklarte Stoltenberg hvorfor han tenker som han gjør.

- Han redegjorde i detalj for hvorfor det var viktig med en militær aksjon. Vi er enig om at det er uakseptabelt at kjemiske våpen er brukt, at det er brudd på folkeretten, og at det er helt nødvendig at det iverksettes tiltak. Men jeg understreket, i likhet med vert Fredrik Reinfeldt, at et FN-mandat er avgjørende, forteller Stoltenberg.

Tok selv opp Snowden
I tillegg ønsket Obama å lufte overvåkningsskandalen:

 

- Ja, han tok selv opp debatten som har vært i kjølvannet av Snowden-saken. Han viste til dialogen med Norge, at det har vært møter i Washington og Oslo. Han er veldig innstilt på å bidra med informasjon og gå igjennom rutinene - og brukte god tid på akkurat det også, sier Stoltenberg - etter det som kan ha vært hans siste møte med USAs president på vegne av staten Norge.