Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna vil ikke be Löfven avgå

- Svenskene må finne ut av dette selv

Moderaternas leder Ulf Kristersson har bedt Stefan Löfven avgå som svensk regjeringssjef. Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke støtte en slik oppfordring.

FORSIKTIG: Statsminister Erna Solberg (H) er forsiktig med å rådgi sine svenske politikerkolleger, men konstaterer at mye er uavklart etter gårsdagens valg i Sverige. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORSIKTIG: Statsminister Erna Solberg (H) er forsiktig med å rådgi sine svenske politikerkolleger, men konstaterer at mye er uavklart etter gårsdagens valg i Sverige. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg mener Ulf Kristersson vil være en god statsminister for Sverige og håper på en borgerlig regjering. Men som Norges statsminister har jeg ingenting med å oppfordre statsministeren i Sverige til å gå av, sier Solberg til Dagbladet.

Hun slår fast at det er spennende dager i vente for svenskene. Mandag våknet landet opp til en uavklart situasjon dagen etter valget.

Det er tett mellom de to blokkene, og det er ennå ikke avklart om de tre rødgrønne partiene eller de fire borgerlige partiene i Alliansen blir størst. På vippen sitter et rekordstort Sverigdemokraterna, som ingen av de andre partiene vil snakke med.

Vil ikke blande seg

- Vi vet ikke hvordan valget ender før alle utenlandsstemmene er opptalt. Og uansett blir det opp til partiene i Riksdagen å avgjøre hvem som skal danne regjering. Det er et valg de må få gjøre selv, uten innblanding fra meg, sier Solberg.

FÅR MAKT: Jimmie Åkesson sier til Dagbladet at han kommer til å invitere Moderaterna til samtaler om regjeringssamarbeid. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Hun vil ikke si hva hun mener om Høyres søsterparti Moderaternas uvilje mot å snakke med Sverigedemokraterna, men understreker at det ikke er en helt ny situasjon som har oppstått.

- Jeg synes ofte det kan være utidig når noen utenfra mener noe veldig sterkt om norsk politikk. Derfor vil ikke jeg gjøre det om svensk politikk, men Sverigedemokraterna har jo vært på vippen i denne perioden også, sier Solberg.

Ikke bærekraftig

Om hun er forsiktig med å gi sine svenske politikerkolleger et entydig råd, er hun tydelig på at praksisen med at opposisjonen ikke legger fram et eget, alternativt budsjettforslag, har klare svakheter.

- Det er ikke bærekraftig for demokratiet på sikt, sier hun og viser til forståelsen som bygger på den havarerte desemberoverenskomsten, der partier på tvers av blokkene innførte en ny praksis for budsjettprosessen i Riksdagen i den hensikt å holde Sverigedemokraterna utenfor innflytelse.

Hele Norges coronakart