Svenskene med nye Norge-råd

Folkhälsomyndigheten i Sverige kommer lørdag med nye anbefalinger til svensker som har besøkt Norge den siste tida.

STRAMMER INN: I frykt for den britiske mutasjonen har Anders Tegnell og Folkhälsomyndigheten i Sverige valgt å stramme inn på testing og karantene for personer som har besøkt Norge den siste tida. Foto: Claudio Bresciani/TT / NTB
STRAMMER INN: I frykt for den britiske mutasjonen har Anders Tegnell og Folkhälsomyndigheten i Sverige valgt å stramme inn på testing og karantene for personer som har besøkt Norge den siste tida. Foto: Claudio Bresciani/TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 71 000 +180
mutantsmittet1 120
døde 623 +1
påvist smittet 114 000 000+303.2K
døde 2 530 000 +5.4K
Se mer

De nye rådene kommer etter utbruddet av den britiske mutasjonen i Oslo-regionen og kraftige innstramminger i ti norske kommuner lørdag. Det melder Aftonbladet.

Alle som reiser inn i Sverige fra Norge skal nå teste seg. Man skal også unngå kontakt med andre og holde seg hjemme i minst sju dager. Seinest fem dager etter hjemkomst skal det også tas en ny test.

ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad advarer mot å dra til andre kommuner for å benytte seg av tjenester som er stengt i deres egen hjemkommune. Det er det ikke alle som har fått med seg. Video: Lofstad og Karlsen / Dagbladet TV Vis mer

Også andre i husstanden bør bli hjemme i påvente av prøvesvar, skriver Folkhälsomyndigheten.

Reglene gjelder for alle som har vært i Norge de siste 14 dagene.

Sverige har dermed innført samme råd for reisende fra Norge, som de tidligere har innført for reisende fra Storbritannia, Sør-Afrika og Brasil, skriver Expressen.

Det var fredag formiddag at virusalarmen gikk i Oslo-området, etter at to personer i Nordre Follo var bekreftet smittet av den britiske mutasjonen av coronaviruset. Begge var beboere ved et sykehjem, og døde etter å ha blitt smittet. Det aktuelle sykehjemmet har i lengre tid slitt med å holde et smitteutbrudd under kontroll, og kommuneoverlegen fattet derfor mistanke om at det kunne være snakk om en mer smittsom variant.

Utbruddet omfatter nå 65 personer, men ifølge kommuneoverlegen er det ikke nødvendigvis alle som er smittet av mutasjonen. Lørdag har totalt seks personer som knyttes til utbruddet fått påvist mutanten.

Alle prøver som er tatt fra midten av desember, skal kartlegges for det muterte viruset.

Status vaksinasjon Full oversikt

329 034 (6.1%)i Norge har fått dose nr 1
161 891 (3.02%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer