Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svenskene opphever arrestordren mot Julian Assange. Britene sier de likevel vil pågripe ham

Var siktet for seksuelle overgrep.

MEDHOLD AV FN: På dette bildet, tatt utenfor den ecuadorianske ambassaden i fjor, viser Julian Assange fram FN-rapporten som slår fast at han er utsatt for vilkårlig frihetsberøvelse. Foto: Ben Stansall / AFP / NTB Scanpix
MEDHOLD AV FN: På dette bildet, tatt utenfor den ecuadorianske ambassaden i fjor, viser Julian Assange fram FN-rapporten som slår fast at han er utsatt for vilkårlig frihetsberøvelse. Foto: Ben Stansall / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Britisk politi sier ifølge Reuters at Assange vil bli pågrepet hvis han forlater den ecuadorianske ambassaden i London. Dette bunner i den britiske arrestordren som ble utstedt da han ikke dukket opp i en tingrett i London i juni 2012.

LONDON/OSLO (Dagbladet): Wikileaks-grunnlegger Julian Assange (45) har siden 2012 sittet i den ecuadorianske ambassaden i London, fordi Sverige har hatt en stående internasjonal arrestordre på ham etter anklager om seksuelle overgrep.

Men i dag melder Expressen at den svenske påtalemakten har opphevet arrestordren mot australieren. De har hatt frist på seg til i dag med å bestemme seg for om de vil opprettholde ordren.

Saken henlegges

«Jeg har i dag besluttet å oppheve Stockholms tingsrätts kjennelse av den 18. november 2010 om fengsling av Julian Assange i hans fravær, og tilbakekalle den europeiske arrestordren», skriver riksadvokat Marianne Ny til tingsrätten.

Riksadvokatens beslutning innebærer at siktelsen mot ham i Sverige (sv. «misstänkt på sannolika skäl») frafalles.

- Det er en total seier for Julian Assange, sier hans svenske advokat Per E. Samuelsson til Sveriges Radios nyhetsprogram «Ekot».

VIL PÅGRIPE ASSANGE: Britisk politi har sagt at de vil pågripe Assange, og har tatt oppstilling utenfor den ecuadorianske ambassaden. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet
VIL PÅGRIPE ASSANGE: Britisk politi har sagt at de vil pågripe Assange, og har tatt oppstilling utenfor den ecuadorianske ambassaden. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet Vis mer

Deler av siktelsen ble frafalt i 2015, men arrestordren har bestått til nå, fordi svenskene ønsket å avhøre ham. Assange lot seg avhøre om saken i ambassaden i fjor, og riksadvokaten kommer derfor til at det ikke lenger er hensiktsmessig å opprettholde arrestordren.

I 12.15-tida har 50-60 pressefolk samlet seg utenfor den ecuadorianske ambassaden i London, i håp om at Assange viser seg offentlig. Det gjør også politiet, som har flere patruljer på stedet.

Asyl

Det var i 2010 Assange ble siktet for seksuelle overgrep mot to kvinner, inkludert voldtekt av den ene. Overgrepene foregikk ifølge siktelsen under et besøk i Sverige.

Samme år ble han pågrepet i Storbritannia, men seinere løslatt mot kausjon. Britisk rett slo imidlertid fast at han skulle utleveres til Sverige, og Assange, som fryktet utlevering til USA - som er hardt rammet av lekkasjene fra Wikileaks - søkte tilflukt i den ecuadorianske ambassaden, der han altså har oppholdt seg siden og er innvilget politisk asyl.

William Nygaard, styreleder i norske PEN - som kjemper for litterær ytringsfrihet - sier til Dagbladet at Assange har gitt «en helt ny dimensjon til ytringsfriheten».

- Han har utfordret det lukkede offentlige rom. Det er sunt, sier Nygaard.