MEDHOLD AV FN: På dette bildet, tatt utenfor den ecuadorianske ambassaden i fjor, viser Julian Assange fram FN-rapporten som slår fast at han er utsatt for vilkårlig frihetsberøvelse. Foto: Ben Stansall / AFP / NTB Scanpix
MEDHOLD AV FN: På dette bildet, tatt utenfor den ecuadorianske ambassaden i fjor, viser Julian Assange fram FN-rapporten som slår fast at han er utsatt for vilkårlig frihetsberøvelse. Foto: Ben Stansall / AFP / NTB ScanpixVis mer

Svenskene opphever arrestordren mot Julian Assange. Britene sier de likevel vil pågripe ham

Var siktet for seksuelle overgrep.

SISTE: Britisk politi sier ifølge Reuters at Assange vil bli pågrepet hvis han forlater den ecuadorianske ambassaden i London. Dette bunner i den britiske arrestordren som ble utstedt da han ikke dukket opp i en tingrett i London i juni 2012.

LONDON/OSLO (Dagbladet): Wikileaks-grunnlegger Julian Assange (45) har siden 2012 sittet i den ecuadorianske ambassaden i London, fordi Sverige har hatt en stående internasjonal arrestordre på ham etter anklager om seksuelle overgrep.

Men i dag melder Expressen at den svenske påtalemakten har opphevet arrestordren mot australieren. De har hatt frist på seg til i dag med å bestemme seg for om de vil opprettholde ordren.

Saken henlegges

«Jeg har i dag besluttet å oppheve Stockholms tingsrätts kjennelse av den 18. november 2010 om fengsling av Julian Assange i hans fravær, og tilbakekalle den europeiske arrestordren», skriver riksadvokat Marianne Ny til tingsrätten.

Riksadvokatens beslutning innebærer at siktelsen mot ham i Sverige (sv. «misstänkt på sannolika skäl») frafalles.

- Det er en total seier for Julian Assange, sier hans svenske advokat Per E. Samuelsson til Sveriges Radios nyhetsprogram «Ekot».

VIL PÅGRIPE ASSANGE: Britisk politi har sagt at de vil pågripe Assange, og har tatt oppstilling utenfor den ecuadorianske ambassaden. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet
VIL PÅGRIPE ASSANGE: Britisk politi har sagt at de vil pågripe Assange, og har tatt oppstilling utenfor den ecuadorianske ambassaden. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet Vis mer

Deler av siktelsen ble frafalt i 2015, men arrestordren har bestått til nå, fordi svenskene ønsket å avhøre ham. Assange lot seg avhøre om saken i ambassaden i fjor, og riksadvokaten kommer derfor til at det ikke lenger er hensiktsmessig å opprettholde arrestordren.

I 12.15-tida har 50-60 pressefolk samlet seg utenfor den ecuadorianske ambassaden i London, i håp om at Assange viser seg offentlig. Det gjør også politiet, som har flere patruljer på stedet.

Asyl

Det var i 2010 Assange ble siktet for seksuelle overgrep mot to kvinner, inkludert voldtekt av den ene. Overgrepene foregikk ifølge siktelsen under et besøk i Sverige.

Samme år ble han pågrepet i Storbritannia, men seinere løslatt mot kausjon. Britisk rett slo imidlertid fast at han skulle utleveres til Sverige, og Assange, som fryktet utlevering til USA - som er hardt rammet av lekkasjene fra Wikileaks - søkte tilflukt i den ecuadorianske ambassaden, der han altså har oppholdt seg siden og er innvilget politisk asyl.

William Nygaard, styreleder i norske PEN - som kjemper for litterær ytringsfrihet - sier til Dagbladet at Assange har gitt «en helt ny dimensjon til ytringsfriheten».

- Han har utfordret det lukkede offentlige rom. Det er sunt, sier Nygaard.