Svenskene reagerer på Putins utkastelse av svensk diplomat: «Ingen forståelse» og «dypt beklagelig»

Påvirker forholdet mellom våre naboer.

SENDER UT SVENSK DIPLOMAT: President Vladimir Putin har kastet ut en svensk diplomat fra Russland. Det skjer kort tid etter at Sverige nylig sendte ut en russisk diplomat. Russland har foreløpig ikke kommet med en forklaring på utkastelsen. Foto: Mikhail Klimentyev/Reuters/NTB Scanpix
SENDER UT SVENSK DIPLOMAT: President Vladimir Putin har kastet ut en svensk diplomat fra Russland. Det skjer kort tid etter at Sverige nylig sendte ut en russisk diplomat. Russland har foreløpig ikke kommet med en forklaring på utkastelsen. Foto: Mikhail Klimentyev/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går ble det kjent at Russland og Vladimir Putin kaster ut en høytstående svensk diplomat fra landet.

Det skjer kort tid etter at Sverige nylig sendte ut en russisk diplomat.

- At Russland ser slik på saken syns vi selvføgelig er beklagelig, og vi har ingen forståelse for dette, sier pressekontakt i svensk UD, Johan Tegel, til Expressen.

Påvirker forholdet Overfor Aftonbladet utdyper UD sitt syn:

- Den svenske diplomaten som nå kastes ut av Russland har handlet innenfor rammen av Wien-konvensjonen. Vi mener derfor at dette mangler årsak og vi har ingen forståelse for Russlands beslutning. Det er dypt beklagelig, sier Tegel.

Ifølge Expressen vil hjemsendelsen påvirke relasjonene mellom Sverige og Russland.

- Den russiske beslutningen forbedrer ikke våre relasjoner, sier Tegel.

Ingen konkrete anklager Det svenske utenriksdepartementet vil ikke si noe om årsaken til at den russiske diplomaten ble sendt ut av landet, eller når det skjedde, utover at vedkommende brøt de diplomatiske spillereglene slik de står oppført i Wien-konvensjonen, skriver NTB.

Ifølge departementet er det heller ikke rettet noen konkrete anklager mot den svenske diplomaten fra russisk side.

Navnet på diplomaten er foreløpig ikke offentliggjort.

Ordkrig om Krim Dette skjer samtidig med at Sveriges utenriksminister Margot Wallström er i ordkrig med russiske myndigheter.

- Vi krever at Russland skal opphøre den illegale annekteringen av ukrainsk territorium, skrev Wallström i svenske DN Debatt lørdag.

Nå har Russland kommet med et svar på Facebook, og ifølge Aftonbladet er beskjeden klar:

- Det finnes ingen vei tilbake: Krim er Russland og Russland er Krim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer