Svenskene redder norsk julemat

Svenskene redder årets norske julemat. Både ribba fra Nordfjord, kjøttet i Loen og julelaksen til Europa er berget, takket være arbeidsvillig ungdom fra Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lokalt langs kysten er arbeidsmarkedet støvsugd.

- Det er håpløst å finne ledig arbeidskraft i nærmiljøet, sier Geir Roksvåg ved Nordfjord Kjøtt til Sunnmørsposten. Nå har bedriften importert åtte svenske ungdommer fra Uddevalla. Ungdommene har gjort en overbevisende jobb, og alle har fått tilbud om fast ansettelse. Fem har takket ja.

- Hjemme er det vanskelig å få jobb. I Loen er det både arbeid, trivelige folk og vakker natur, sier Agneta Jonasson (20), Peter Andersson (21) og Pia Tollernaø(21).

Det samme skjer på Hitra og Frøya i Sør-Trøndelag. I disse to kommunene er det nå 100 svenske ungdommer som arbeider med foredling av norsk laks. Dermed bidrar de i stor grad til å ta unna toppen i eksporten til Europa før jul.

Johan Hellblom (19) fant jobben på internett, satte seg i bilen og kjørte fra Østersund til Frøya 28. august. Han oppnår en lønn på kr. 87,61 per time og har rikelig tilbud om overtid. Johan sier til Adresseavisen at han trives utmerket, svinger kniven med stor sikkerhet, og allerede er nede i under 45 sekunder per foredlet lakseside.

(NTB)