Svenskene rystes av norsk Emil-parodi

Sex, sprit & dop i ny serie om Emil i Lønneberget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Håvard Lilleheies sexparodi på «Emil i Lønneberget» skaper bølger i Sverige. Broderfolket mener at Lilleheie skjender arven etter Astrid Lindgren.

Lilleheie slipper sine Emil-sketsjer - fulle av sex, sprit og dop - løs på tv, samtidig som hele Sverige feirer hennes fantastiske barnebokfigurer og markerer at Astrid Lindgren ville fylt 100 år denne helgen.

- Dypt krenkende

Ingegerd Sahlström, leder i Astrid Lindgren-selskapet, raser mot aktørene bak de grove tv-scenene. Til den svenske storavisen Expressen uttaler hun:

- Jeg kan bare si at dette er dypt krenkende mot Astrid Lindgren. Å bruke sexscener og narkotika er langt unna de verdier som Astrid stod for.

- Er dette det verste misbruk av Astrid Lindgren som du har vært borti?

- Ja, noe sånt har jeg aldri hørt snakk om før. Det synes å dreie seg om brist på både fantasi, empati og allmenn moral.

Expressen bruker mye plass, både i papiravisa og på nettet, til å fortelle sine mellom to og tre millioner lesere om Emil-skjendingen og vise videoklipp fra første episode.

Svenskene rystes av norsk Emil-parodi

Råere Emil

Førstkommende mandag går den første fire minutter lange Emil-episoden på lufta. Det skjer i humorprogrammet «Man Show» på TV 2 Zebra, datterkanalen til TV 2. Programleder Håvard Lilleheie spiller selv Emil.

I det nye Emil-universet er hovedpersonen litt eldre enn vi er vant til fra bøkene og tv-serien. Forholdene på gården Katthult er råere, og Emil får diverse innblikk i voksenverdenen som han muligens kunne vært forskånet for.

- Første episode er en vovet variant av episoden der Emil setter hodet fast i suppeterrinen, opplyser Håvard Lilleheie.

I tv-serien om «nye Emil» er vignettmusikken klin lik den originale, og fortellerstemmen til forfatter Astrid Lindgren er ivaretatt på varmt og stødig svensk av vår norske tv-kjendis Solveig Kloppen.

Første episode

Handlingen går som følger:

Emils pappa Anton (Sverre Horge) og kompisen hans, Tok-Jokke (Morten Ramm), pakker ryggsekken full av hjemmebrent og kokain, de skal av gårde til 44. dags julkalas på Krutstugan. Emils bønn om å være med hjelper ikke; pappa Anton ber ham slutte å mase, hvis ikke skal han få en falukorv opp et visst sted.

Emil må tilbringe kvelden hjemme med Medelgamla Mostern (kan sammenlignes med grandtante, spilt av Rigmor Galtung). Emil leter etter godis - godterier - men det er tomt i boksen på kjøkkenet. Da sier Mostern at hun har godis. Hvis Emil bare vil krype inn under skjørtene, vil han finne godis. Og Emil vil. Så langt kryper han inn, at hodet blir sittende bom fast.

Akkurat da kommer pappa Anton og Tok-Jokke hjem for å hente mer sprit. De prøver å dra Emil ut, men mislykkes. Til alt hell kommer Pippi Langstrømpe (Pia Lykke) forbi Katthult, ridende på hesten sin. Hun tar spenntak og drar ut en nå ganske forpjusket og klissete Emil.

Episoden ender med at pappa jager Emil, som rømmer inn i snickarboden. Der setter han seg til å spikke på en vulva av tre. Det gigantiske kvinnegenitaliet kommer til å spille en rolle også i senere episoder om «nye Emil».

De neste episodene

I andre episode drar pappa Anton og Tok-Jokke på en «handletur», som viser seg å være et kamuflert besøk på horehus (Hor-stugan). Emil bestemmer seg for å gjøre et skikkelig hyss. Han får denne gang hjelp av Karlsson på taket. Utkledt som prostituert kapper Karlsson manndommen av Emils pappa.

I tredje episode skal pappa Anton og Tok-Jokke på etterfest på Lille Stugan. Emil får ikke være med. Han sniker seg likevel etter, og hevner farens avslag ved å helle metanol i spriten. Både pappa og Tok-Jokke blir blinde.

Fjerde og femte episode er ennå ikke spilt inn. I den fjerde selger Emil sin lillesøster Ida til en omreisende hviterussisk handelsmann. I femte og siste episode har Emil omsider spikket ferdig sin tre-vulva. Denne blir latterliggjort av pappa Anton. Emil tar en grundig hevn.

Manneverdier

- Emil passer i «Man Show»-universet. Med unntak av første episode, der han blir et uskyldig offer for Medelgamla Mosterns lyster, gjør han hyss og er rampete. «Man Show» er et humorprogram som hyller enkle manneverdier som har druknet litt i kvinnekampen, sier programleder Håvard Lilleheie.

- Du tenker ikke på at du latterliggjør og pornofiserer et univers som barn og voksne i Norge, Sverige og mange andre land har et nært forhold til?

- Nei, dette er ment som en hyllest til Astrid Lindgren, sier Lilleheie til Dagbladet.

Ingegerd Sahlström i «Astrid Lindgren-selskapet» reagerer kraftig på Lilleheies uttalelse. Til Expressen sier hun:

- I det hele tatt å si at dette er en hyllest til Astrid, viser at man ikke har forstått noen ting. Jeg oppfatter dette som svært krenkende, og en idiotisk måte å hylle Astrid på.

Astrid Lindgrens egen søster, Karin Nyman, ville ikke uttale seg i går:

- Jeg har ingen kommentar, sa hun til Expressen.

- Ikke meningen å provosere

Lilleheie sier at han ikke kunne forestilt seg at Emil-parodiene ville bli tatt ille opp i Sverige:

- Det tenkte vi ikke på under innspilling. Man tenker jo ikke på Sverige når man lager ting i Norge.

- Kunne du like gjerne gått løs på figurene til vår egen Ann-Cath. Vestly?

- Ja, det tror jeg. En parallell kunne jo vært vår egen versjon av «Mormor og de åtte ungene». Den kunne jeg godt ha lagd. I prinsippet er ingenting for drøyt å lage tv-humor av, mener Lilleheie.

Utgaven av «Man Show» der første Emil-episode er med, blir altså sendt på TV 2 Zebra mandag. Men programmet er allerede spilt inn, opplyser produsent og redaksjonssjef Steffan Ludvigsen:

- Publikum i salen tok godt imot den nye Emil-figuren. Enkelte lo så de skrek, sier Ludvigsen.

- Musikken er lik, fortellerstemmen lik, location ligner, Emil ligner, og hans pappa ligner. Du er ikke redd for å bli saksøkt av de svenske rettighetshaverne?

- Nei, jeg forstår ikke hva de skulle ta oss på. Dette er bare relativt likt, ikke helt likt. Vi håper det ikke kommer andre reaksjoner fra Sverige enn latter. Vi har i alle fall ikke ment å provosere noen. Hvis noen mot formodning skulle saksøke oss, tror jeg ikke de har noe å hente.

PAKKER: Pappa Anton pakker til fest.
GODIS: Medelgamla Mostern lokker Emil med godis.
TRE-VULVA: Emil i snickarboden, spikker på sin tre-vulva.
LER: Tok-Jokke ler av Emil.
LAR SEG LURE: Emil lar seg lure under skjørtene på Medelgamla Mostern.
UNDER SKJØRTENE: Emil leter etter godis under skjørtene til Medelgamla Mostern.
REDNINGSFORSØK: Pappa Anton og Tok-Jokke forsøker å dra Emil ut av Medelgamla Mostern.
UNNSETNING: Pippi Langstrømpe kommer til unnsetning.
FULLFØRT OPPDRAG: Pippi Langstrømpe smiler etter fullført oppdrag.