NYE PENGER: Forfatteren Astrid Lindgren,  artisten Evert Taube, skuespilleren Greta Garbo, filmskaperen Ingmar Bergman, sopranen Birgit Nilsson og diplomaten Dag Hammarskjöld pryder de nye sedlene. Foto: Riksbanken
NYE PENGER: Forfatteren Astrid Lindgren, artisten Evert Taube, skuespilleren Greta Garbo, filmskaperen Ingmar Bergman, sopranen Birgit Nilsson og diplomaten Dag Hammarskjöld pryder de nye sedlene. Foto: RiksbankenVis mer

Svenskene skal brenne opp 78 milliarder kroner

Bytter ut alle pengene for å sikre trygg seddelbruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Söta bror skal gjøre landets pengesystem tryggere. Det innebærer å bytte ut alle mynter og sedler, med unntak av tieren.

Skal brenne sedler Utskiftningen skal foregå i to etapper, der den første vil finne sted i oktober.

Grunnen til at de svenske pengene får et realt ansiktsløft er at de gamle utgavene ikke blir ansett som tilstrekkelig trygge.

- Man kommer till et punkt der de gamle sedlene blir umoderne, og det punktet har vi nådd nå, sier riksbanksjef Stefan Ingves til Expressen.

Fornyelsen innebærer at sedler og mynter til en verdi av 83 milliarder svenske kroner vil forsvinne. Av dette beløpet er 78 milliarder i sedler, mens fem milliarder er i mynter.

De utdaterte pengene skal bli benyttet til fjernvarme.

- Myntene vil bli smeltet om og benyttet til nye metallformål, skal sedlene makuleres, brennes og bli til energi, har leder for Riksbankens enhet for kontantforsyning, Susanna Grufman, fortalt til Dagens Nyheter.

Mindre penger Riksbanken presenterte i går designet på de nye pengene. Sedlene er mindre enn de som er i omløp i dag, og de kommer med to nye sikkerhetsdetaljer.

Én av dem er et lite bilde på seddelen, som skifter farge når man vrir på den.

- Bildet har tilknytning til motivet på seddelen. På 20-kronerssedeelen med Astrid Lindgren er det en bok, på  50-kronersseddelen er det en båt, sier Christina Wejshammar, som er ansvarlig for betaling og kontanter i Riksbanken, til avisa.

I tillegg vil et lite bånd med et bilde av en krone og bokstavene «kr» bevege seg når man snur på seddelen. Denne funksjonen vil riktig nok bare finnes på lapper verdt 100 kroner eller mer.

Også myntene skal byttes ut. Aldri tidligere har svenske penger gjennomgått en så omfattende endring, ifølge riksbanksjef Ingves.

I oktober kommer 20-, 50-, 200- og 1000-kronerssedlene i ny utgave. Neste omgang vil skje i oktober 2016.