Svenskene skulle invadere Norge

Av frykt for å miste forbindelsen med de norske isfrie havnene, vurderte den svenske militærledelsen på 1950-tallet å invadere Nord-Norge hvis landsdelen ble okkupert av Sovjetunionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En eventuell sovjetisk okkupasjon av Norges nordlige områder ville medføre at Nord-Sverige ble isolert. Derfor rekognoserte blant andre svenske offiserer fra forsvarsstaben Nord-Norge med tanke på en mulig invasjon.

De oppsiktsvekkende opplysningene kommer fram etter at dokumenter fra den svenske nøytralitetspolitikk-kommisjonen er frigitt. Planene om en svensk invasjon blir beskrevet i tre dokumenter fra 1950 til 1954.

Felles forsvar

De svenske operasjonene i Norge skal ha foregått med den norske regjeringens velsignelse, og med den svenske militærattacheen Nils Leuhusen som kontaktperson. Historiker Knut Einar Eriksen har blant annet skrevet bind fem om norsk utenrikspolitikks historie sammen med professor Helge Pharo. Han sier informasjonen er ny for det historiske miljøet i Norge.

- Det er ukjent at svenskene fikk operere på norsk territorium med regjeringens tillatelse, og det er interessant hvis våre to land samarbeidet om et mulig felles forsvar mot Sovjetunionen. Det er kjent at det ble utvekslet informasjon, men dette viser at det praktisk-militære samarbeidet mellom landene var tettere enn vi kjente til, sier Eriksen til Dagbladet.

Viktige havner

Eriksen understreker at det er lite trolig at den svenske regjeringen ville gått inn på norsk side i en eventuell krig mot Sovjetunionen. Han mener den svenske militærledelsens planer for Norge ble lagt i tilfelle de selv ble trukket med i en krig. De norske isfrie havnene ville i så tilfelle blitt meget viktige.

- Det viktigste for Sverige dersom de hadde blitt involvert i en krig, hadde vært å få amerikansk militær bistand for å slå til mot sovjetiske oppmarsjområder langs østersjøkysten. Men Sverige var selv en betydelig militærmakt i Vest-Europa på den tida, sier han.
Sverker Åström, tidligere kabinettssekretær i det svenske utenriksdepartementet, tror heller ikke den svenske regjeringen ville gått militært inn i en norsk-sovjetisk krig.

- Det forelå ingen politisk støtte for militærets planer om å gi Norge hjelp. Men det politiske klimaet mellom Sovjetunionen og landets naboer tilsa at Sverige helt selvsagt måtte tenke seg inn i en slik situasjon, sier Sverker Åström til Dagbladet.