Sommerværet

Svenskene spår knallsommer. Slaktes av norske klimaforskere

Mange som har forsøkt seg på sesongvarsling tidligere har bommet grovt, ifølge norsk klimaforsker.

SOMMER KOMMER? Blir SVT-meteorologens spådom om en varm sommer også i år en realitet? Norske klimaforskere mener det er for tidlig å si. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SOMMER KOMMER? Blir SVT-meteorologens spådom om en varm sommer også i år en realitet? Norske klimaforskere mener det er for tidlig å si. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SVTs meteorolog Nitzan Cohen spår at årets sommer i Skandinavia blir varm og at sommeren faktisk kan være like rundt hjørnet.

- Det er ikke på noen måte usannsynlig at sommervarmen kommer allerede i starten av juni, eller i månedsskiftet mai/juni, sier Cohen til egen arbeidsgiver. Han legger imidlertid til at det er vanskelig å gi en helt nøyaktig prognose.

- Men det ser ut til å bli en sommer av det varme slaget, sier Cohen.

Før du pakker strandbagen og avlyser årets utenlandsferie bør du tenke deg nøye om. Hans Olav Hygen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt, mener nemlig at Cohens værprognose må tas med både en og to klyper salt.

- Min oppfatning er at sesongvarsling har vist seg vanskelig. Mange som prøvde seg på dette i fjor bommet grovt, sier Hygen.

Han forklarer at det foreløpig ikke er vist gode, vitenskapelige resultater på sesongvarslinger for områdene våre grunnet stor variasjon i været. Rundt Stillehavet er det lettere å spå været lengre fram i tid, spesielt hvis meteorologene varsler El Nino-fenomenet riktig, forklarer han.

- Litt merkelig

Klimaforsker Erik Kolstad ved NORCE Research og Bjerknessenteret er enig med Hygen i at Cohens værprognose må tas med en klype salt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer