Sommerværet

Svenskene spår knallsommer. Slaktes av norske klimaforskere

Mange som har forsøkt seg på sesongvarsling tidligere har bommet grovt, ifølge norsk klimaforsker.

SOMMER KOMMER? Blir SVT-meteorologens spådom om en varm sommer også i år en realitet? Norske klimaforskere mener det er for tidlig å si. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SOMMER KOMMER? Blir SVT-meteorologens spådom om en varm sommer også i år en realitet? Norske klimaforskere mener det er for tidlig å si. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SVTs meteorolog Nitzan Cohen spår at årets sommer i Skandinavia blir varm og at sommeren faktisk kan være like rundt hjørnet.

- Det er ikke på noen måte usannsynlig at sommervarmen kommer allerede i starten av juni, eller i månedsskiftet mai/juni, sier Cohen til egen arbeidsgiver. Han legger imidlertid til at det er vanskelig å gi en helt nøyaktig prognose.

- Men det ser ut til å bli en sommer av det varme slaget, sier Cohen.

Før du pakker strandbagen og avlyser årets utenlandsferie bør du tenke deg nøye om. Hans Olav Hygen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt, mener nemlig at Cohens værprognose må tas med både en og to klyper salt.

- Min oppfatning er at sesongvarsling har vist seg vanskelig. Mange som prøvde seg på dette i fjor bommet grovt, sier Hygen.

KLIMAFORSKER: Hans Olav Hygen sier sesongvarsling er vanskelig. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet.
KLIMAFORSKER: Hans Olav Hygen sier sesongvarsling er vanskelig. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet. Vis mer

Han forklarer at det foreløpig ikke er vist gode, vitenskapelige resultater på sesongvarslinger for områdene våre grunnet stor variasjon i været. Rundt Stillehavet er det lettere å spå været lengre fram i tid, spesielt hvis meteorologene varsler El Nino-fenomenet riktig, forklarer han.

SILD I TØNNE: I slutten av mai ble det målt hele 28,8 grader i Oslo, og titusenvis av mennesker brukte dagen sin på Sørenga. Det er likevel noe de savner. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

- Litt merkelig

Klimaforsker Erik Kolstad ved NORCE Research og Bjerknessenteret er enig med Hygen i at Cohens værprognose må tas med en klype salt.

- Det er litt merkelig at han allerede har gått ut og sagt dette om sommeren, sier Kolstad og legger til: Det er antakeligvis ikke et særlig oppdatert varsel han har brukt.

Kolstad forteller at jo tettere opp mot sommeren man kommer, jo mer pålitelig blir værprognosene.

- Han har antakeligvis brukt varselet fra april for å si noe om sommeren, sier Kolstad. I prosjektet Seasonal Forecasting Engine har de valgt å bruke varselet som kommer i midten av mai ettersom dette er mer pålitelig, forteller han.

Mer regn enn i fjor

Fjorårets sommer ga historiske varmerekorder over hele landet. Juli var tidenes varmeste siden Meteorologisk institutt startet sine landsdekkende målinger i 1900 med en månedstemperatur på 4,4 grader over normalen.

- Det er det varmeste i serien som går tilbake til 1900, sa Hanne Heiberg, forsker ved avdeling for klimatjenester ved Meteorologisk institutt til Dagbladet i fjor.

Håper du på en like varm og tørr sommer i år, kan du derimot blir skuffet: Ifølge Nitzan Cohen vil årets sommer bli mer regnfull enn fjorårets.

Denne prognosen er Hygen tilbøyelig til å være enig i, og begrunner dette med at fjorårets sommer var usedvanlig tørr.

- Det normale er at vi får en del nedbør i våre områder. Vi må forvente mer regn i år enn i fjor, sier Hygen.

Fjorårets tørkesommer var spesielt utfordrende for bøndenes avlinger og deler av Norge opplevde den verste tørkesommeren siden 1947, ifølge Landbruksdirektoratet.

- Bøndene jubler nok for mer nedbør, i fjor var det jo krise, sier Hygen.

Jobber med nytt sesongvarsel

Sammen med andre norske klimaforskere og meteorologer jobber Erik Kolstad for å utvikle et eget norsk sesongvarsel som kan gi varsel på opptil 100 dager fram i tid.

- Det er såpass tidlig i forskningen at det vil bli feil å si at vi har kommet i mål med dette enda, sier Kolstad.

- Innen få år håper vi å kunne levere mer pålitelige langtidsvarsler, sier han.

På tross av at sesongvarsling foreløpig er vanskelig for våre områder, viser statistikk over de ti til 20 siste åra informasjon om hvor det statistisk sett har vært våtest, varmest og kaldest.

- Det kan gi oss god informasjon, men er ikke et varsel om at denne sommeren blir sånn eller sånn, fastslår Hygen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer