Svenskene tar Kassa

I løpet av dagen kommer etter det Dagbladet erfarer, MeritaNordbanken til å legge inn bud på hele Kreditkassen. Dermed havner den 151 år gamle norske banken trolig på utenlandske hender.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet kjenner til at det i lengre tid har vært ført forhandlinger mellom ledelsen i de to bankene. I dag kommer MeritaNordbanken, som er Nordens største bank, til å starte sin offensiv for å erobre Kreditkassen. MeritaNordbanken må legge godt over 20 milliarder kroner på bordet for å overta banken.

Ingen i Kreditkassen ville seint i går kveld kommentere Dagbladets opplysninger.

Ordknappe

Det er staten som er største eier i Kreditkassen. Mer enn hver tredje aksje er eid og forvaltet av Statens Bankinvesteringsfond. Da Dagbladet kontaktet fondets direktør, Jan Willy Hopland, i går kveld, ble vi møtt med knappe svar:

- Nei, dette har jeg ingen kommentar til. Jeg forholder meg til realiteter og ikke til hypotetiske ting.

- Kan du bekrefte at også dere har vært i samtaler med MeritaNordbanken de siste dagene?

- Det vil jeg ikke kommentere.

Men samtalene har funnet sted. Også finansministeren og sentrale politikere på Stortinget har etter det Dagbladet kjenner til, blitt orientert av MeritaNordbanken om budet.

Kamp om Kassa

Budet kommer trolig til å utløse en budkamp om Kreditkassen. Også andre utenlandske banker har vist interesse for den norske banken - skal de unngå å tape kampen, må de raskt på banen.

Resultatet blir etter alt å dømme uansett at utlendinger overtar ærverdige Christiania Bank og Kreditkasse.

Årsakene er flere:

Ledelsen i Kreditkassen leter etter en fusjonspartner. Dersom banken skulle ønske å gå sammen med DnB/Postbanken, vil det føre til et ras av arbeidsplasser. Samtidig vil konkurransen på det norske markedet nærmest forsvinne, fordi det bare vil være to store banker igjen (DnB/Postbanken og Gjensidige NOR).

Et utenlandsk oppkjøp vil trolig føre til at færre arbeidsplasser forsvinner, enn dersom en norsk bank kjøper Kreditkassen. Både de ansatte og landets politikere vil se det som en fordel. I tillegg ivaretas konkurransen i markedet, til glede for små og store kunder.

Dersom Kreditkassen ikke blir kjøpt nå, kommer ledelsen til å sette i gang omfattende reduksjoner i staben. Det ønsker verken de ansatte, regjeringen eller stortingsflertallet.

Trolig politisk flertall

For regjeringen er saken likevel en varm potet. De tre partiene, Kristelig Folkeparti, Venstre og Senterpartiet, ønsker i utgangspunktet å bevare Kreditkassen som en norsk bank. Løsningen kan være å stille betingelser til kjøperen om å bevare arbeidsplasser, filialnett, en sentraladministrasjon og muligens også bankens navn.

Realiteten blir likevel den samme: Kreditkassen får utenlandsk eierskap.

I Stortinget kommer trolig både Arbeiderpartiet og Høyre til å støtte en nordisk oppkjøper.

En gigant

Det har i flere måneder versert rykter om at den svensk-finske gigantbanken er på jakt etter Kreditkassen. I går ettermiddag fikk Dagbladet informasjon om at banken ønsket å kjøpe statens knapt 35 prosent store eierpost. Seinere viste det seg at det er hele banken som er de svensk-finske eiernes mål.

Dermed kan MeritaNordbanken være langt på vei til å lykkes i sin visjon: Å bli den fullstendig dominerende banken i Norden og Baltikum.

Ettersom DnB og Postbanken er i ferd med å fusjonere og Fokus Bank allerede er solgt til Den Danske Bank, var Kreditkassen et naturlig mål i det norske markedet.

Og Danmark står for tur. I forrige uke gikk det rykter om at danske Unidanmark og MeritaNordbanken var klare for fusjon. Påstanden avvises av de to bankene. Dersom den likevel skulle ha noe for seg, ser vi konjunkturene av et gigantselskap med en imponerende markedsmakt i fire land.

Kursen i været

Kursen på aksjene i Kreditkassen har steget betydelig de siste ukene. De mange ryktene har bidratt til det. En konferanse for nordiske bankfolk som ble arrangert i Stockholm i slutten av august, fikk kursen til å stige ytterligere.

Siden bunnen den 8. august i fjor høst har verdien av selskapet steget hele 110 prosent. Bare siden 30. juni har kursen gått opp vel 20 prosent, tre ganger så mye som gjennomsnittet av aksjene notert på Oslo Børs.