Svenskene tar kursfordelen

Norges største bank frykter at mange grensebutikker lar valutagevinsten gå i egen lomme dersom sjansen byr seg. Bruk visadelen på bankkortet ditt er rådet fra DnB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når du bruker vanlige bankkort i Sverige, risikerer du å få like dårlig kurs som om du hadde betalt med norske kontanter, hevder DnB.

Årsak: Det er den svenske kjøpmannen som bestemmer valutakursen når beløpet skal regnes om fra svenske kronor til norske kroner. Kjøpmannen kan gjøre dette fordi de fleste butikker i grensetraktene på svensk side er knyttet til Bankenes Betalingssentral i Norge.

- Dette kan du unngå, sier markedsdirektør Tom Kirkeby i DnB Kort. Bruker du kredittkortet ditt, er du sikret kredittkortets offisielle valutakurs. Hvis du ikke har kredittkort, kan du også bruke Visa-kortet, men da må du presisere at du skal betale med Visa-delen av kortet og ikke via Bank-Axept. Du kan selv sjekke at du har betalt på riktig måte ved å se på kvitteringen, sier Kirkeby.

Gebyr

- Rundt halvparten av våre norske kunder som betaler med kort betaler via Bank-Axept, mens resten bruker Visa-delen av kortet, sier administrerende direktør Magne Andersen i Bohus Detaljhandel som eier gigantbutikken EuroCash og Kjøtthallen i Svinesund.

- Gjør dere kundene oppmerksomme på at det kan lønne seg å bruke Visa-delen?

- Nei. Det blir vanskelig å gjøre slikt når det er fullt kjør ved kassene. Uansett er det ikke sikkert at det vil være så veldig lønnsomt å bruke Visa-delen eller kredittkort i stedet for vanlig bankkort. Det avhenger blant annet av hvor høyt gebyr du betaler til banken for å bruke kredittkortet, sier han.

De fleste kredittkort som er utstedt av bankene gir deg en rentefri betalingsutsettelse.

Det betyr at du rentefritt kan vente med å tilbakebetale kreditten inntil du får faktura fra banken. Sjekk for all del at det gjelder også for ditt kredittkort før du handler i Sverige. Ellers risikerer du skyhøy rente fra første dag.

LURES TRILL RUNDT: Grensebutikkene snyter deg for valutagevinsten om du ikke benytter deg av kortenes visadel.