Svenskene trapper opp søket i Stockholms skjærgård

Flere enheter settes inn.

 UTVIDER SØKET:  Kommandør Jonas Wikström opplyste under dagens pressekonferanse at søket etter det som skal være ett menneskeskapt objekt i Stockholms skjærgård utvides. Foto: Anders Wiklund/ NTB Scanpiz
UTVIDER SØKET: Kommandør Jonas Wikström opplyste under dagens pressekonferanse at søket etter det som skal være ett menneskeskapt objekt i Stockholms skjærgård utvides. Foto: Anders Wiklund/ NTB ScanpizVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den militære operasjonen i skjærgården er ikke over. I stedet utvides antall enheter for å finne det mange spekulerer i kan dreie seg om en russisk ubåt. 

- Vi fokuserer nå på innsamling, bearbeiding og analyse av informasjon, sier kommandør Jonas Wikström ved det svenske Forsvaret på en pressekonferanse i Stockholm i ettermiddag.

Uttalelsen kommer etter mer enn mer enn en dag med intenst militært søk midt i Stockholms skjærgård. 

«Menneskeskapt objekt»  - Vi fortsetter å anta at informasjonen vi fikk i går er svært troverdig. Jeg som operasjonsleder har derfor besluttet å utvide antall enheter med kvalifisert sensorevne, sier Wikström. 

Fredag ble det kjent at Forsvaret hadde fått opplysninger om fremmed undervannsaktivitet i Stockholms skjærgård, og det ble straks iverksatt en større operasjon for å finne den angivelige ubåten.

Det er ikke kjent hva slags objekt det dreier seg om eller nasjonaliteten på dette, men Forsvaret opplyser at det har «pålitelige kilder» på observasjonen av et «menneskeskapt objekt».

Ikke «ubåtjaktoperasjon» Kommandør Wikstrøm understreker, ifølge Aftonbladet, at dette ikke er en etterretningsoperasjon. Målet er å finne ut om det har pågått eller er pågår aktivitet av en utenlandsk ubåt i området. 

- Frem til dette kan konstateres, er dette ingen ubåtjaktoperasjon, sier Wikström. 

Han sier at det er kvalifiserte fartøy og mer enn 200 personer involvert i søket. 

Letingen har vært konsentrert rundt Kanholmsfjärden i skjærgården øst for den svenske hovedstaden. Området består av mange tusen småøyer, rev og skjær.

Tips fra privatperson Ifølge kilder var det tips fra en privatperson som fikk det svenske Forsvaret til å iverksette jakten, skriver NTB. 

Medier spekulerer i om det kan være en russisk ubåt. Russland har hatt et økt militært nærvær i Østersjøen den siste tiden, og russiske fly har blant annet krenket svensk luftrom

NUPI-forsker Jakub Godzimirski til Dagbladet tidligere i dag at han tror det kan ha sammenheng med NATOs aktivitet i områdene.

- Russland har sagt at de ikke ønsker Nato nærmere sine grenser. Det har vært en stor NATO-øvelse i Østersjøen, det kan være at russerne har brukt en ubåt til å følge med på den, sier Godzimirski.

Han har ingen tro på at russerne vurderer angrep mot mål i Sverige eller Finland.

- Jeg tolker aktiviteten deres mest som en måte å vise strategiske muskler på, og at de er villig til å ta i bruk militære virkemidler, sier Godzimirski.