Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svenskene tviholder på krona

I Sverige raser debatten om euroen. Nå er til og med Adolf Hitler trukket inn i saken. Svenskene vil si nei, mener ekspertene. De er for glade i krona si.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I SEPTEMBER

går svenskene til valgurnene. Da avgjør de om Sverige skal delta i ØMU (den økonomiske og monetære union). Ekspertene tror det blir nei, fordi svenskene ikke forstår verdien av EU-integrasjonen.

- Svenskene er, som oss nordmenn, veldig opptatt av nasjonale symboler. At de er så nasjonalistiske, gjør det vanskelig for dem å se verdien av eurosamarbeidet. Derfor blir det nok nei, mener professor Janne Haaland Matlary ved Universitetet i Oslo.

Hun var med i den svenske regjeringskommisjonen fra 1996 som utredet ØMU-spørsmålet for svenskene. 500 sider med argumenter for og imot at Sverige skal delta i ØMU, var resultatet av arbeidet.

- Økonomisk sett er det argumenter begge veier og ingen åpenbar konklusjon. Det viktigste med ØMU er den politiske integrasjonen. En felles valuta og pengepolitikk er veien til et felles Europa, sier Matlary til Dagbladet.

Temperaturen på debatten i vårt naboland har steget til store høyder. Toppen ble nådd da lederen for Centerpartiet, Maud Olofsson, sammenliknet ØMU med Hitlers drøm om et tredje rike i Europa.

- Hitler ville også bygge en enhetsstat med felles valuta, uttalte Olofsson i en tale i forrige uke. Hun kalte også den tyske utenriksministeren Joschka Fischer for terrorist, skriver Dagens Nyheter.

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og et samlet Politiker-Sverige krevde unnskyldninger og tilbaketrekking av påstandene. Olofsson prøvde å forklare uttalelsen med at hun syns man skal lære av Hitlers feil. Men hun måtte seinere krype til korset med unnskyldninger.

12 AV EU-LANDENE

er medlemmer i ØMU-samarbeidet og har euroen som felles valuta. Danmark, Storbritannia og Sverige står utenfor.

- Disse landene har alltid vært veldig skeptisk til Europa og EU. De er ikke del av den indre kjernen i Brussel, og de fleste innbyggerne skjønner seg ikke på EU. Franskmenn, belgiere og tyskere synes det er veldig praktisk med felles valuta, særlig nå som grensene er visket ut. Svenskene er mer følelsesmessige og vil ikke miste krona si, mener Matlary.

HOVEDARGUMENTENE

til nei-sida går på frykten for å bli styrt fra Brussel. De synes det er viktig med en selvstendig valuta og monetære virkemidler. Frykten for at arbeidsledigheten vil stige når lav inflasjon blir det viktigste målet, er et poeng. Matlary mener nasjonalisme er den viktigste årsaken til euromotstanden.

- Krona er et veldig viktig nasjonalt symbol, og få svensker har lyst til å kvitte seg med den. De har for sterke nasjonalistiske følelser. Sammen med flagg, grunnlov og kongefamilie er valutaen vår et av de sterkeste symbolene på nasjonalstaten. Nå brukes de samme symbolene for å binde EU tettere sammen, sier professoren.

Hun tror Medel-Svensson (jf. Ola Nordmann) ser nytten i felles valuta. Du slipper å veksle, slipper gebyrer, og det er lettere å sammenlikne priser i ulike land. Men symbolverdien av krona teller mer.

JA-SIDA

legger vekt på at det blir enklere for eksportbedriftene, som Sveriges økonomi er avhengig av. Mindre valutaspekulasjon, lettere sammenlikning av priser, anledning til å påvirke innenfra og suksessen med euroen i Finland er andre argumenter. Socialdemokraterna og de fleste borgerlige partiene er for ØMU, mens Centerpartiet, Miljöpartiet og Vänsterpartiet håper på et nei.

STATSMINISTER

Göran Persson har lagt hele sin politiske prestisje i å få euroen inn i Sverige. Utfordringen er stor, for nei-sida har overtaket. Målingene varierer fra 49 til 53 prosent nei og 38 til 33 prosent ja. Den siste utviklingen tyder på at flere usikre velgere faller ned på nei, skriver avisa Dagens Nyheter.

Matlary tror Persson er ferdig politisk hvis det blir nei.

- Han vil bli sterkt svekket i Sverige. Og fra Brussel blir det sett på som negativt hvis Sverige ikke blir med. Det er et signal på at de ikke er ordentlig med i integrasjonen. Dette vil gi dem mindre innflytelse i EU, mener Janne Haaland Matlary.