Svenskene vil avkaffe kongehuset

De er flere republikanere enn monarkister i det svenske parlamentet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny undersøkelse viser at de fleste svenske politikere i Riksdagen helst vil skifte styreform over til republikk.

Svenska Dagbladet skriver i dag at 167 av de 349 medlemmene i Riksdagen ønsker at landet skal bli republikk. 163 støtter monarkiet. 19 svarte ikke på undersøkelsen.

- Jeg tror jeg lever den dagen monarkiet avskaffes, sier en av rikssdagsmedlemmene for sosialdemokratene, Mikael Damberg til Aftonbladet. Damberg har har levert sitt forslag for republikk til Riksdagen. Men selv om majoriteten stiller seg bak forslaget, innser han at det ikke kommer til å gå igjennom når Riksdagen skal stemme over forslaget neste år. Blant folket er støtten til kongehuset fortsatt sterk.

- Det finnes ingen realistisk mulighet. Men det er viktig å holde debatten levende. I et moderne demokrati er et kongehus en foreldet tanke, mener Damberg.

Sosialdemokratene er splittet. Britt Bohlin, gruppeleder i Riksdagen, er for republikk, men hun skal stemme mot partikollegaens forslag. Hun synes det er en rekke viktigere oppgaver å konsentrer seg om akkurat nå.

Til og med de borgerlige partiene er splittet. Størst er motstanden mot kongen i Folkpartiet. Ønsket om republikk er sterkest lengst til venstre og hos de regjerende sosialdemokratene. Monarkiets støttespiller finnes i de fire sentrumspartiene.

Upopulær juletale

Carl Gustaf er Sveriges 74. konge. Han ble statsoverhode i 1973, og er medlem av Beradotte-dynastiet.

Carl Gustafs juletale av året har gjort kongens odds svakere. Flere mener nå han håner hjemløse og fattige.

- Det kommer ingen stekte spurver flyvende om du ikke selv anstrenger deg for å gjøre ditt beste, sa kong Carl Gustaf i sin tradisjonelle juletale. -Å være pessimistisk hjelper ingen, hverken deg selv eller andre, belærte kongen det svenske folk.

Egentlig startet det hele så godt. Kong Carl Gustaf ville så gjerne fortelle sine undersåtter om behovet for rettferdig fordeling av verdens ressurser. Men så gikk det altså galt. Kongen gikk over til å bli en slags rådgiver for dem som ikke har lyktes i livet. Han sa blant annet at "det gjelder å ta tak i sitt eget liv".

Tabloidavisene var ikke sene om å påpeke at hvis det er noe kong Carl Gustaf aldri har behøvd å gjøre så er det å ta ansvar for eget liv. Han lever godt på sin årlige apanasje på 40 millioner svenske kroner, og har i tillegg en formue på 259 millioner kroner. Derfor anklages han for hykleri.

- Dette er et slag i ansiktet på alenemødrene ute i forstedene og de hjemløse, sier forfatteren Alexandra Pascalidou til avisen Expressen.

Den sosialdemokratiske politikeren Jan Emanuel Johansson kommenterer kongens flyvende spurver slik:

- Kongen er jo selv født med tre gullskjeer i munnen.

Les mer om den svenske kongefamilien.

<B>UPOPULÆR KONGE:</B> Carl Gustavs juletale har vakt reaksjoner.