REPARERE: MILJØ-POLITIKER: Finansmarkneds- og konsumentminister Per Bolund er mannen bak et forslag i den svenske regjeringens forslag til statsbudsjett som skal gjøre det mer lønnsomt å reparere klær, sko og blant annet oppvaskmaskiner. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / Scanpix
REPARERE: MILJØ-POLITIKER: Finansmarkneds- og konsumentminister Per Bolund er mannen bak et forslag i den svenske regjeringens forslag til statsbudsjett som skal gjøre det mer lønnsomt å reparere klær, sko og blant annet oppvaskmaskiner. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Vil halvere moms:

Svenskene vil gi skattekutt for å få slutt på bruk-og-kast

Vil halvere momsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget fra regjeringspartiene Sosialdemokratene og De Grønne legges fram for den svenske Riksdagen i dag, skriver the Guardian.

Ikke bare vil den svenske regjeringen kutte i momsen, fra 25 prosent til 12 prosent, på reparasjoner av alt fra sko til vaskemaskiner. De vil også innføre skattefradrag for halvparten av kostnadene på reparasjoner på for eksempel ovner og oppvaskmaskiner.

- Vi mener at dette kan redusere kostnadene betydelig og slik gjøre det mer økonomisk rasjonelt å reparere sakene dine, sier finansmarkeds- og konsumentminister Per Bolund fra Miljøpartiet de grønne.

På denne måten håper han å få svenskene til å la være å kjøpe nytt og heller reparere når det blir hull i klær og maskiner streiker.

Tiltakene skal bidra til lavere CO2-utslipp.

Selv om forslaget kan gi mindre ny-salg i landets butikker, håper Bolund at dette kan oppveies av nye arbeidsplasser for folk som leverer reparasjons- og service-tjenester - ikke minst immigranter uten formell utdannelse.