Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svenskene vil ikke ha «norrbaggar»

Svenskene avviser den norske regjeringens forespørsel om å få leie fengselsplasser.

LANGE SONINGSKØER: Den svenske regjeringen avviser den norske regjeringens forespørsel om å få leie fengselsplasser. Her fra Oslo fengsel, som er Norges største fengsel med 392 innsatte og 367 ansatte. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
LANGE SONINGSKØER: Den svenske regjeringen avviser den norske regjeringens forespørsel om å få leie fengselsplasser. Her fra Oslo fengsel, som er Norges største fengsel med 392 innsatte og 367 ansatte. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vil skape konstitusjonelle problemer, ifølge den svenske justisministeren Beatrice Ask.

Men Ask er likevel ikke negativ - i det nordiske samarbeidets ånd - til tanken om at Norge og Sverige skal kunne hjelpe hverandre med forskjellige tjenester knyttet til kriminalomsorgen.

Det må nemlig lovendringer til for at Norge skal få kunne sende fanger til Sverige for å få bukt med voksende soningskøer. 

- Enten må det bety at Sverige skulle ta hånd om norsk myndighetsutøvelse eller at norske myndighetspersoner skal utøve slik virksomhet i Sverige. Dette er ikke enkelt, og det får vi nok svare ham, sier Beatrice Ask til Svenska Dagbladet.

Kapasiteten sprengt Ask sikter til brevet justisminister Anders Anundsen (Frp) sendte før jul.

Kapasiteten i den norske kriminalomsorgen er sprengt, og Anundsen ønsket svenskenes syn på muligheten for å leie fengselsplasser inntil den norske kapasiteten er tilstrekkelig utbygd. Blant annet har Belgia og Nederland tidligere inngått en tilsvarende avtale som Anundsen ønsker med Sverige.

Ask har ennå ikke svart på brevet, men sier nå at et svar vil være negativt.

- I et lengre perspektiv kan vi havne i en situasjon der visse typer behandling bare tilbys et sted, og hvor man skulle kunne hjelpe hverandre. Vi har overkapasitet i Kriminalvården, noe som innebærer at vi må jobbe for å se til at vi ikke unødig bruker penge på tomme lokaler, sier hun.

NTB

Hele Norges coronakart