Svenskene ville ikke

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Euroområdet, valutasamarbeidet i store deler av den europeiske union, rykket likevel ikke nærmere Norge i går. Flertallet i den svenske befolkningen sa nei, til tross for den tunge ja-innsatsen fra regjeringen og den konservative opposisjonen. Innenfor partistrukturene har Venstrepartiet og Miljøpartiet ledet an i motstanden. Men den avgjørende motstanden i folket er kommet fra miljøer og organisasjoner utenfor partiene. Det virker kjent også på denne siden av kjølen. Kanskje er Norge mindre forskjellig fra Sverige enn vi ofte får inntrykk av.
  • Det norske utenforskapet blir ikke forverret av dette resultatet. Den svenske krona vil fortsatt være den valutaen nordmenn på tur i nabolandet vil møte. Det gjelder også næringslivet. For norske politikere som er tilhengere av norsk medlemskap i EU, er det svenske nei til ØMU en tankevekker. Meningsmålingene har i det siste tydet på et stabilt ja-flertall i folket. Det svenske nei forteller at slike målinger på ingen måte garanterer seier i en folkeavstemning etter en valgkamp.
  • ØMU-motstanderne i Sverige har fått mange gode argumenter fra Europa. Store land i unionen, som Tyskland og Frankrike, har høy arbeidsledighet og vil være ute av stand til å oppfylle kravene i det sentrale ØMU-dokumentet, den såkalte stabilitetspakten, de nærmeste åra.
  • Før avstemningen i går tydet de siste meningsmålingene på at drapet på utenriksminister Anna Lindh i et kjøpesenter i Stockholm torsdag ville påvirke tvilerne til å falle ned på et ja-standpunkt. I den grad dette har slått til, har denne bevegelsen ikke vært tilstrekkelig. ØMU-motstanden har både vært for sterk og for solid forankret.
  • Statsminister Göran Persson har kjempet drabelig for sitt ja-standpunkt. På spørsmål om hvilke konsekvenser et nei ville få for ham, har han vist til Gro Harlem Brundtlands holdning til folkets nei i 1994. Men resultatet er både et politisk og personlig nederlag for statsministeren. Det kommer på toppen av det tunge tapet av regjeringens stjernepolitiker, Anna Lindh.