Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svenskenes røykeforbud skaper opphetet debatt

- Enda et steg mot å fjerne menneskets livsglede, skriver en bruker på nettsamfunnet Facebook.

RØYKEFORBUD: Torsdag ble det klart at Sverige vil innføre røykeforbud ved flere offentlige steder sommeren 2019. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
RØYKEFORBUD: Torsdag ble det klart at Sverige vil innføre røykeforbud ved flere offentlige steder sommeren 2019. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle må prøve dette, var tilbakemeldingen etter at bergenserne testet ut røykfri uteservering i fjor.

Det hele resulterte i at Baker brun, som testet ut konseptet ved to av sine tre uteserveringer, gjorde ordningen permanent ved et nyåpnet bakeriutsalg på Åsane senter.

- Vi startet det fra dag én ved den nyåpnede kafeen. Vi har sett at dette er noe som fungerer bra internasjonalt, og vi vet jo at nordmenn har satt pris på at man ikke lenger kan røyke inne, sa markedsdirektør Kari Wulf til Dagbladet.

Nye regler

Torsdag ble det avgjort at den svenske regjeringens forslag om røykeforbud på flere offentlige plasser, får støtte fra Riksdagens sosialutvalg. Forbudet gjelder også e-sigaretter.

De nye reglene trer i kraft sommeren 2019 og gjelder uteserveringer, togperronger, bussholdeplasser, lekeplasser og idrettsarenaer, ifølge Aftonbladet.

Det store målet er et røykfritt Sverige innen 2025.

- Det finnes bred støtte blant den svenske befolkningen om å ta ytterligere steg. Ikke minst for å beskytte barn og unge, sa sosialminister Annika Strandhäll da forslaget ble lagt fram.

UATTRAKTIVE PAKNINGER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie foreslår at alle tobakkspakninger skal bli mørkegrønne, ha helseadvarsler og være reklamefrie. Forslaget skal til høring i løpet av februar. Video: Svein Dybdahl / Dagbladet Vis mer Vis mer

Ros og kritikk

Tilbakemeldingene i sosiale medier gir et litt annet bilde av støtten blant befolkningen. Riktignok mottar de nye reglene mye støtte, spesielt fordi folk nå slipper å sitte i andres røyk på uteserveringer, men det er ingen tvil om at mange også er misfornøyde.

- Når blir det spritforbud på uteserveringer? Slik at alle kan sitte i ro uten å høre masse bråk, spør en bruker på Facebook.

- Enda et steg mot å fjerne menneskets livsglede, skriver en annen.

- Bedrøvelig! Snakk om å skyte mygg med kanon.

- Blir så lei av alt formynderiet! Er det virkelig så farlig å ta ansvar for seg selv? spør en bruker.

Mens tilhengere av det nye forbudet svarer med «Virkelig på tide», «Veldig bra! Personer skal ikke behøve å bli utsatt for dette» og «Endelig skal jeg (astmatiker) få nyte uteserveringene».

- Mot kjipere samfunn

En bruker på nettsamfunnet Twitter kommer med denne betraktningen:

- Elsker at det blir mer opptøyer blant folket av røykeforbudet enn regjeringskrisa.

Også leder for Liberalernas ungdomsparti i Skåne, Frida Jansson, er kritisk til å forby produkter man ikke liker.

- Å forby ting man ikke synes noe om, er ikke bare et steg mot et røykfritt Sverige - det er også et steg mot et litt mindre fritt og litt kjipere samfunn, skriver Jansons i et debattinnlegg i Nyheter 24.

Positive i Norge

I Norge er imidlertid Kreftforeningen positive til tanken om flere røykefrie utesteder, slik at folk har flere alternativer.

- Vi vet at røyk er den viktigste risikofaktoren for død hos folk under 70 år. Det er også hovedårsaken til lungekreft, som er den kreftformen som krever flest liv i Norge, sa Geir Vangnes, distriktssjef for Kreftforeningen i Bergen, til Dagbladet i fjor.

Han var sikker på at alle uteserveringer i Norge vil bli røykfrie i nær framtid.

- Alle vi har kontaktet har vært positive til å teste det ut, og flere har valgt å gjøre det permanent. Samtidig er det stadig færre røykere, noe som vil gjøre at det blir vanligere og vanligere å se røykfri uteservering, sa han.

Trolig ikke forbud

I 2014 kom en innstramming, der det ble innført tobakksforbud i og ved barnehagers lokaler, tobakksfri skoletid for elever i grunnskolen og på videregående, samt et forbud mot å opprette særskilte røykerom. Det er imidlertid fortsatt lov å røyke for gjestene ved landets uteserveringer. Det kommer trolig ikke Kreftforeningen til å gå til kamp for å endre. Men …

- Vi er tilhengere av alle tiltak som er med å redusere tobakksbruken, og vi synes det er positivt at restauranter velger dette uten at det er lovpålagt, sa Vangnes.

Røykeloven, som sier hvor det er forbudt å røyke, trådde i kraft i Norge i 2004. En liknende lov kom også til Sverige året etter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!