Svensker dømt til fengsel for å støtte al-Shabaab

To svenske statsborgere er i retten i New York dømt til 11 års fengsel for å ha kriget for den militante islamistgruppen al-Shabaab i Somalia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ali Yasin Ahmed (31) og Mohamed Yusuf (33) innrømmet i mai i fjor å ha planlagt å støtte al-Shabaab med materiell.

Den amerikanske påtalemyndigheten mener de to deltok i kamper for å ta kontroll over Somalias hovedstad Mogadishu. Aktoratet ba om 15 års fengsel for de to svenske statsborgerne, som de kaller «operasjonelle medlemmer av en terrororganisasjon».

Dommer John Gleeson mente beskrivelsen er riktig, men aksepterte delvis forsvarernes påstand om at mennene var frihetskjempere som sluttet seg til al-Shabaab for å vende hjem til Somalia og krige mot Etiopia.

- Dette er ikke en svart-hvitt-situasjon, uttalte dommeren.

Ifølge påtalemyndigheten forlot Ahmed og Yusuf sine hjem i Sverige i 2008 for å få trosopplæring og militær trening av al-Shabaab i Somalia.

Den militante gruppen, som praktiserer en streng versjon av sharialov, har koblinger til al-Qaida og har utført angrep både i hjemlandet og i Kenya og Etiopia.

Før de erkjente skyld, risikerte Ahmed og Yusuf livstid i fengsel. De vil sone sine straffer i USA og deretter bli utvist fra landet.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram