- Svensker holdes som fanger

180 nordmenn er nå på vei til sikkerhet, men skipene som skulle evakuere flere hundre svensker ble stoppet. Fremdeles 80-90 nordmenn i Sør-Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Evakueringen av utenlandske statsborgere fra Libanon er ifølge BBC trolig den største siden andre verdenskrig.

Rundt 180 nordmenn kom seg i dag ut av Libanon på skipet «Hual Transporter» som ble booket av det norske Utenriksdepartementet.

- Alt går bra enn så lenge. De befinner seg fortsatt i krigssonen, men båten er dratt fra land og vi er lettet over å ha kommet så langt. Vi berømmer også rederiet Leif Höegh & Co for deres innsats, sier UDs pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten til Dagbladet.no.

Opptil 100 nordmenn igjen

- Det føles veldig deilig å være på båten. Mamma har vært så innmari bekymret, sa Marisa Gundegjerde (23) til Aftenposten.no etter å ha kommet seg trygt ombord.

Det skal nå være ti nordmenn igjen i Beirut, mens det ennå oppholder seg så mange som 80-90 norske statsborgere i det krigsherjede Sør-Libanon. UD planlegger nå evakuering av samtlige, men vil ikke opplyse om hvordan dette skal skje.

- Vi jobber fortsatt for å finne løsninger på dette. Men foreløpig anbefaler vi dem å holde seg i ro. Vi kan ikke si noe om hvilke muligheter vi vurderer på grunn av sikkerheten til de som er igjen, sier Dale Sandsten

Men samtidig som dagens evakuering av nordmenn gikk forholdsvis smertefritt, ble i kveld mange hundre desperate svensker stående igjen på kaia i Libanon. 300 klarte i kaoset å komme seg med det «norske» skipet, der de nå får sitte på bildekket i de åtte timene overfarten til Tyrkia tar sammen med blant andre enkelte amerikanere.

VIL IKKE GARANTERE SIKKERHETEN: Svensk UD mener det er helt uforståelig at to ferger ble stoppet av Israel i dag. Foto: SCANPIX/AP
VIL IKKE GARANTERE SIKKERHETEN: Svensk UD mener det er helt uforståelig at to ferger ble stoppet av Israel i dag. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Det er flere nasjoner ombord sammen med nordmennene, både svensker, amerikanere, franskmenn og personer fra andre EU-land. Vi prøver å hjelpe hverandre, bekrefter Dale Sandsten i UD.

Sendt tilbake til krigssone

Men rundt 350 svensker må i kveld høyst ufrivillig returnere til Beirut og nok en natt med israelsk bombing.

Det skjer etter at de to fergene som skulle hente svenskene ut ble stoppet av israelske marinefartøy og nektet å utføre oppdraget. Det reagerer Sverige svært kraftig på.

- Det er jo krig som pågår.De er som fanger nå, sier Jan Janonius ved svensk UD til Aftonbladet.se

Han opplyser at båtene med svensker ikke får passere gjennom sjøblokkaden før israelerne kan garantere for fartøyenes sikkerhet. Underforstått: Når israelerne lover å ikke skyte på svenskene. Sverige har ikke fått noen forklaring på hva årsaken til den alvorlige forsinkelsen er.

- Dermed bryter Israel internasjonale lover, sier Janonius, som nå er svært oppgitt over situasjonen.

- Dette er israelernes feil. Det er veldig viktig at det kommer fram. Vi gjørt alt vi kan, understreker UD-talsmannen overfor de livredde landsmennene i Beirut.

- Svensker holdes som fanger

Transporten vil nå skje tidligst i morgen.

- Det er kaotisk. Det er svett, klærne kleber, barn skriker og tisser overalt. Alle er livredde for at noen skal skje som gjør at båten ikke kan dra, sa Expressen-fotograf Jonas Lemberg på stedet før forutanelsen hans ble sann.

Trakk pistol

Mens tusenvis av utenlandske statsborgerne sto i kø for å flykte skapte israelske jagerfly uro ved å jevnlig fly over kaien. Tidligere i dag trakk en desperat mann opp en pistol i evakueringskøen, men ble raskt overmannet av andre sivile.

USA satte på sin side inn militære styrker og blant annet helikoptre for å evakuere ut sine borgere fra Libanon, melder nyhetsbyrået AP. Også flere hundre briter skal nå hentes ut med krigsskip.

Til og med FN evakuerer nå alt personell fra Beirut som ikke er direkte involvert i arbeidet med konflikten.

Dagbladet.no følger utviklingen i Libanon og Nord-Israel.

<B>- KAOS</B>: Expressens fotograf på stedet beskrev tidligere i dag en svært desperat stemning blant utlendingene som ventet på å bli evakuert.
<B>KOM SEG UT:</B> Norsk UD sørget for å hente ut opp mot 200 nordmenn sjøveien i dag. Disse skal i kveld være i sikkerhet.