Svensker i kø for å eurostemme

Drapet på Anna Lindh ser ut til å mobilisere svenskene til valglokalene. Euroavstemningen blir en thriller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NTBs besøk i noen av Stockholms valglokaler kan tyde på høy deltakelsen i folkeavstemningen.

På Stockholm sentralstasjon var det lang kø av folk som ville poststemme. Foran valglokalene hadde noen tent lys og lagt ned blomster rundt et bilde av utenriksministeren som ble stukket ned og drept onsdag.

- Jeg må innrømme at jeg vaklet litt i troen etter drapet, men jeg stemte likevel nei. Det er viktig å holde fast ved sin overbevisning, sier Anna Lagerstedt (31) til NTB.

Ekteparet Leif og Camilla Moström tror ja-siden seirer.

- Dersom svenskene sier nei, så trosser de rådet fra etablissementet. Det ville være veldig utypisk svensk, og særlig i den utrygge situasjonen etter drapet, sier de to.

- Høyt trykk

I valgkretsen Domkyrko 3 kom første velger så tidlig som klokka 8.15 søndag morgen.

- Det har vært høyt trykk. Flere har stemt i dag enn under EU-avstemningen i 1994, da jeg også jobbet her, sier Per Eklund, viseordfører i valgnemnda.

- Det gode været hjelper på oppslutningen. Men det er nok først og fremst drapet på Anna Lindh som øker folk besluttsomhet, tror han.

Statsminister Göran Persson sendte sitt «ja» som poststemme for flere uker siden. Men tidligere statsminister Carl Bildt, en av de klareste borgerlige profilene på ja-siden, stemte søndag.

- Dette er et viktig valg for Sverige. Jeg håper på et ja, sa han.

Høy valgoppslutningen ville vanligvis vært en fordel for nei-siden. Men i dagens situasjon tør ingen spå hvile konsekvenser det får. De første valgdagsmålingene foreligger like etter valglokalene stenger klokka 20, mens foreløpige resultater kan ventes rundt klokka 21.30.

Forvirring

De fire meningsmålingene som er tatt opp etter drapet på Anna Lindh gir et motstridende bilde. I en målingen lørdag går ja-siden for første gang opp i ledelsen siden eurokampanjen startet i november i fjor. Målingen antyder at en sympatibølge kan komme til å skylle ja-siden fram til seier i søndagens avstemning.

Men i en annen måling beholder nei-siden flertallet, mens antallet usikre øker klart på bekostning av oppslutningen til begge sider.

To andre målinger fra fredag bidrar til forvirringen. En ga fremgang for nei-siden, men den andre viste at ja-siden rykket fram og sto helt likt med nei-siden.

Stenger valgvake for pressen

Drapet på utenriksministeren har ført til en sterkt nedtonet og dempet avslutning på en valgkamp som flere politikere har kalt usedvanlig aggressiv og hatsk.

Men forsoningsviljen var ikke like stor på alle hold. Paraplyorganisasjon Ja til Euro bestemte seg for å stenge alle journalister ute fra sin valgvake, noe som fikk riksdekkende svenske medier til å true med boikott.

Ja til Euros pressetalsmann Mattias Rådström sa lørdag at organisasjonen «under de rådende omstendigheter» hadde bestemt seg for å holde en helt intern valgvake. Både TT, den svenske rikskringkastingen og svensk TV4 retter krass kritikk mot beslutningen.

NTB

EN RYSARE: Ja- og nei-siden er omtrent like store i det svenskene flokker seg om valglokalene.