OLJE OG GASS: Ukraina har mye olje og gass, som et lite svenske selskap har fått eierskap over, men hvor mye det er snakk om er fremdeles uklart. Foto: REUTERS/Gleb Garanich
OLJE OG GASS: Ukraina har mye olje og gass, som et lite svenske selskap har fått eierskap over, men hvor mye det er snakk om er fremdeles uklart. Foto: REUTERS/Gleb GaranichVis mer

Svensker kan ha fått kontroll over halvparten av Ukrainas olje- og gass

Et lite selskap i Gøteborg med norsk styreleder har i all hemmelighet fått eierskap over Ukrainas gigantiske forekomster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): I største hemmelighet har Misen Energy, et lite selskapet notert på First North i Stockholm, skaffet seg kontrollen over en stor del av Ukrainas gigantiske forekomster av olje og gass i 20 år fremover, skriver Expressen i dag.

Ifølge den svenske avisen kan eiendelene være verdt så mye som 218 milliarder dollar. Til sammenligning var gigantavtalen mellom Russland og Kina på til 400 milliarder dollar.

Inngått i 2011 Milliardavtalen - som ble inngått 25. februar 2011, mellom den ukrainske staten og det svenske selskapet - har tross den store størrelsen passert ubemerket.

Kontrakten er hemmelighetsstemplet frem til 2036 og ble først omtalt i en kortfattet pressemelding ett år etter kontraktsinngåelsen - 7. februar 2012.

Her skrev det statlige, ukrainske selskapet Ukrgasvydobuvannya at Misen Energy skal bistå med å modernisere naturgassproduksjonen og investere penger.

- Samarbeidet handler i første omgang om å få investorer og moderne teknikk, skrev Ukrgasvydobuvannya. Avtalen vil gi Misen en 50,1 prosents eierandel av 110 naturgasskilder og 26 felt i Ukrania, het det i avtalen.

Ifølge Expressen gikk blant annet to anonyme selskaper, etablert i et skatteparadis, inn med 1 milliard svenske kroner for å etablere Misen Energy. Deretter ble et datterselskap i Ukraina, som tidligere hadde statlig kontrakt, Karpatygaz, kjøpt opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- En vinn-vinn avtale Ifølge administrerende direktør i Misen Energy, Göran Wolff, utgjør avtalen en vinn-vinn situasjon, hvor den ukrainske staten får mulighet til å modernisere sin naturgassindustri og bli selvforsørgende.

- Uten å gå inn i noen funderinger over rettferdighet så er det vel så at konstruksjonen av JA (samarbeidsavtalen mellom Misen og den ukrainske staten) ble etablert for å kunne tiltrekke seg utenlandsk kapital til den ukrainske gassindustrien som etter Sovjettiden var veldig fallende, sier Wulff til Expressen.

- Utenlandske investorer skulle neppe ønske å investere i et land hvor man ikke kan få betalt for produksjon til markedspriser. Ifølge Wolff strever den ukrainske regjeringen etter, ved hjelp av disse utenlandske investeringene, å bli selvforsørgende hva gjelder naturgass innen 2030, fortsetter han.

17 milliarder kubikkmeter Ifølge selskapets leder er det utfordrende å kartlegge nøyaktig hvor store forekomster de får eierskap over.

- Hvor mye som finnes vet jeg ikke, jeg er ikke noen geolog. Det kan komme teknisk utvikling som gjør at vi kan få opp mer, men vi har kommunisert det vi i dag forventer å kunne ta opp, og det er rundt 17 milliarder kubikkmeter, sier han til avisen og benekter at de eier halvparten av Ukrainas olje- og gassreserver.

Til tross for at interne dokumenter viser at kontrakten kan være verdt et mangetall milliarder, ønsker ikke Wolff å kommentere dette offentlig.

- Vi forsøker å rapportere fakta og avstår derfor fra å rapportere beregninger av prosjektets verdi. Verdien påvirkes av så mange forskjellige parametre, som fremtidige gasspriser, utvinningstakt, diskonteringsrente, politisk utvikling og så videre at vi overlater til andre å gjør sine egne beregninger og risikovurderinger, sier han.

På spørsmål om hemmelighetsnivået i avtalen, mener den administrerende direktøren at selskapet har vært tilstrekkelig transparente.

Han mener selskapet har offentliggjort den informasjonen de kunne frigjøre om avtalens verdi og de milliardverdiene de kontrollerer, blant annet ved at de informerte om en CPR-rapport (Competent Persons Report), med informasjon over gassreservene som Misen har tilgang til.

- Vi har kommunisert via pressemelding og om de nye funnene som har kommet frem i CPR-rapporten på vår hjemmeside, så jeg synes vi har vært åpne med denne informasjonen, sier han.

Aksjen rett i taket Misen Energy stiger over 30 prosent på børsen i Stockholm på nyheten. Det verdsetter selskapet til knapt 2,7 milliarder kroner.

Misen Energy eies 79,04 prosent av tre kypriotiske selskaper, mens fire svenske selskaper kommer på de neste plassene på aksjonæroversikten, som imidlertid ikke er oppdatert siden 31. desember 2012.

Styreleder i Misen Energy er nordmannen Tore I. Sandvold, som har over 30 års erfaring fra oljesektoren. Han har også lang fartstid i det norske olje- og energidepartementet og er nå også styremedlem i verdens største oljeserviceselskap, Schlumberger i Houston.

Flere nyheter USA forbereder nye sanksjoner
Kjøper opp halve flyselskapet
Eklund: - Det er en bra tid å være megler