Svensker kan velte storfusjonen

Som storaksjonær i Storebrand kan svenske Skandia knuse politikernes drøm om en storfusjon med DnB. Blir det budkrig om Storebrand, sitter svenskene på den største pengesekken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Skandia bygger seg opp til å bli et nordisk konsern med vekt på forsikring, men også med bank i seg. I den grad det blir en åpen krig om Storebrand mellom DnB og svenskene, vil svenskene ha mest penger, sier Høyres finanspolitiske talsmann, Per-Kristian Foss.

Når endelig norske politikere ser ut til å være rungende samstemte, kan altså svenske selskap stikke kjepper i hjulene for norske interesser.

I Storebrands aksjonærliste figurerer Skandinaviska Enskilda Banken som største aksjonær med 10,49 prosent av aksjene. Denne posten inneholder Skandias eierandel på rundt 10 prosent. Harald Troye, Europa-sjef for Skandias kapitalforvaltning, sier til Dagens Næringsliv at aksjeposten er en finansiell plassering - ikke en strategisk plassering.

Uansett er aksjeposten stor nok til å blokkere et oppkjøpsforsøk fra DnB eller andre.

Å fusjonere DnB og Storebrand krever bare to tredels flertall i de respektive selskapers generalforsamling.

Men også i en slik avstemning kan Skandias aksjepost bli tunga på vektskåla.

Skandia, Nordens største forsikringsselskap, har åpenbare grunner for selv å ville kjøpe Storebrand, og dermed komme sterkere inn på det norske forsikringsmarkedet.