Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svensker kjemper side om side med IS' militære leder

Svensk Facebook-profil publiserer ny video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I videoen ligger rundt ti IS-krigere i en gressbakke like ved et boligområde. Krigerne har kalasjnikovgevær, og minst en av dem har også på seg det som ser ut som ei hodelykt. En av dem har lue med vestlig logo.

Abu Omar al-Shishani (28) har på seg ei svart lue, kamuflasjetrøye, stridsvest og slåsshansker, og er i godt humør. Han smiler mot kameraet idet det som ser ut som et bombefly flyr over IS-krigerne. Den tsjetsjenske jihadisten skal være øverste militære leder i IS - direkte underlagt den mektige lederen Abu Bakr al-Baghdadi.

Kontakter IS-profilen som la ut videoen framstår som tydelig stolt av den, og den ble lagt ut med teksten:

«Omar Shishani in the front».

Profilen der videoen er lastet opp - «Ghuraba Syrien» - framstår som en ny utgave av en Facebook-nyhetsside for svenske jihadister. Den tidligere siden var lenge et viktig nettsted for hittil ukjente nyheter om svenske islamister. På vennelista er det snaut 100 personer - majoriteten av disse er svenske islamister som også kjemper i Syria og Irak. Seks personer har trykket «like» på videoen. Samtlige er svenske muslimer.

- Jeg har sett denne videoen, og jeg har også sett andre svensker som har publisert andre filmer der al-Shishani forekommer, sier den svenske journalisten Per Gudmundson til Dagbladet. Han har jobbet mye med svenske islamister.

- Det virker å være sånn at de svenskene som reiste tidlig til Syria havnet i en gruppe der al-Shishani var leder. Deler av den gruppa gikk med i IS, og svenskene fulgte sin leder.

Ikke offisiell Terrorforsker Truls Hallberg Tønnessen ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) sier at videoen ikke er en offisiell produksjon fra IS eller mediebyråer knyttet til IS.

TERRORFORSKER: Truls Hallberg Tønnessen ved FFI. Foto: FFI
TERRORFORSKER: Truls Hallberg Tønnessen ved FFI. Foto: FFI Vis mer

- Den har ikke noe logo og framstår som en film en eller annen har filmet og så lagt ut. Jeg har ikke sett filmen før, sier Tønnessen til Dagbladet.
 
Han sier at det i månedsskiftet oktober-november kom meldinger om at Abu Omar al-Shishani hadde blitt beordret til byen Kobani (også kjent som Kobane og Ayn al-Arab) på grensa mellom Tyrkia og Syria av lederskapet i IS. Det har i lengre tid vært svært harde kamper i byen.

- Det er ikke helt utenkelig at filmen er tatt opp der et sted. Men det er jo ingen dato på filmen, så også det er vanskelig å si. Det har jo nylig blitt rapportert at flere fremmedkrigere, også svensker og også nordmenn, skal ha blitt drept i Kobani, sier Tønnessen.
 
Svenske kontakter Terrorforskeren, som har jobbet med IS/ISIL i flere år, sier svenske fremmedkrigere har vært tett på IS-leder al-Shishani.

- Det kan være tilfeldig hvis det er en svenske med på filmen, men det har generelt vært en del kontakt mellom Abu Omar al-Shishani og de svenske fremmedkrigerne, sier Tønnessen til Dagbladet.

- Flere svensker var med i den gruppa Shishani ledet før han gikk over til IS, immigrantbrigaden/Katibat al-Muhajirin som seinere byttet navn til Jaysh al-Muhajirin wal-Ansar. Det har også vært noen svenske fremmedkrigere som tidligere har lagt ut en «selfie» med Abu Omar al-Shishani.  
 
Operativ - Hva slags status har de skandinaviske krigerne?

- Når det gjelder fremmedkrigerne generelt blir de ofte brukt som fotsoldater, og mange blir sendt til fronten, enkelte stiger i hierarkiet, slik som for eksempel norske Bastian Vasquez, som har hatt en profilert rolle i propagandamateriale utgitt av IS. Men med unntak av Abu Omar al-Shishani er det, slik jeg har oversikt over, få som har kommet så høyt opp som det Abu Omar har, og topplederskapet er dominert av irakere, sier Hallberg Tønnessen.
 
- Abu Omar al-Shishani er nok en av de mest operative av lederne som er mye ute i felt og leder militært på bakken. Topplederskapet som er over Shishani igjen, har en mye mer tilbaketrukket rolle og har mest sannsynlig mindre kontakt med resten av IS-medlemmene.

KALASJNIKOV: Omar al-Shishani er bevæpnet i videoen.
KALASJNIKOV: Omar al-Shishani er bevæpnet i videoen. Vis mer

Dagbladet har søkt personene bak Facebook-kontoen som la ut videoen - uten hell.

FLYR OVER: Det som framstår som et bombefly flyr over IS-krigerne.
FLYR OVER: Det som framstår som et bombefly flyr over IS-krigerne. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling