Svensker kjøper organer i utlandet

Mangel på organer og den lange ventetider på å få for eksempel en ny nyre, har ført til at flere svensker har reist til utlandet for å kjøpe nyrer, melder SVTs Rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Personene har kontaktet såkalte organmeklere på internett. Kjøperen må betale over en million kroner, mens giveren i beste fall får 20.000 av dem.

Til nå skal et titall svensker ha kjøpt nyrer i utlandet, noe som i Sverige ikke er ulovlig.

Europarådets ekspertkomite foreslår nå kraftig skjerpede lover mot svartebørshandelen med organer i Europa. Den skjerpede lovgivningen skal også gjelde sykehuspersonell som er innbladet i håndteringen av organene.

- Vår anbefaling til medlemslandene er å utarbeide en strategi for alle europeiske land for å fordømme denne handelen. Problemet er reelt og kan blir enda mer omfattende i fremtiden, sier Rafael Matasanz, i Europarådets ekspertkomité, til SVT.

Moldovia, Tyrkia og Romania er noen av landene det pekes på hvor det foregår ulovlig organhandel. Trolig dreier det seg om flere land i Øst-Europa.

Foreløpig er det mest nyrer som blir solgt, men dersom ikke ventetidene blir bedre kommer også andre organer til å dukke opp på det svarte markedet, ifølge SVT.

- Man risikerer å få en sykdom som er verre en den man vil kurere. Det er tross alt en risiko for at man blir smittet av hiv eller hepatitt, sier Håkan Gäbel i det svenske Helsetilsynet.

NTB