Svensker krever folkeavstemning om EU-grunnlov

120 000 svenkser har undertegnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 120.000 svensker har undertegnet et krav om en folkeavstemning om EUs grunnlovstraktat i Sverige.

Underskriftene som er samlet inn av nettverket Folkomröstning.nu, ble levert til den svenske regjeringen og Riksdagen tirsdag, melder det svenske nyhetsbyrået TT.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Junilisten og enkelte riksdagsrepresentanter fra sosialdemokratene, Centern og Kristdemokraterna er representert i nettverket.

Ifølge Folkomröstning.nu har medlemskapet i EU ført til «en betydelig maktforskyvning fra Riksdagen til EU-organene, og den nye EU-grunnloven vil innebære ytterligere skritt i den samme retningen».

Statsminister Göran Persson sier han er imponert over antallet underskrifter, men legger til at det ikke endrer hans standpunkt om at grunnlovstraktaten skal ratifiseres gjennom en avstemning i Riksdagen, og ikke gjennom en folkeavstemning.

- Det er klart jeg skal lyttet til argumentene. Det bør man gjøre når så mange har jobbet så hardt med å samle underskrifter. Men jeg har ennå ikke hørt noen argumenter som er nye og som endrer min mening, nemlig at dette skal avgjøres av Sveriges Riksdag, sa Persson til TT da han ankom EU-toppmøtet i Brussel tirsdag. (©NTB)