-  Svensker mest autoritetstro

Norges statsminister, Kjell Magne Bondevik, synes nordmenn er litt mer opprørske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva er de største forskjellene ...

... mellom Norge og Sverige?

-  Norge har opplevd krig i seinere tid, noe som bidro til at vi, i motsetning til Sverige, allierte oss med Nato. Og så er det større innslag av slekter som har forvaltet store formuer i århundrer i Sverige.

... mellom nordmenn og svensker?

-  Svenskene har nok større respekt for øvrighet. Nordmenn har tradisjon for å være litt mer opprørske. I Norge er nok forskjellene mellom makthavere og andre noe mindre, og det syns vi jo er positivt.

... i arbeidslivet?

-  Når det gjelder arbeidskulturen, er vi nok litt preget av at flere i Norge har vokst opp langs kysten. Det preger nordmenn. «Fiskeren taler rett fra levra,» heter det jo. Vi er veldig direkte.

... i sportslivet?

-  Sverige er sterkere over et bredt spekter sommeridretter. Men så er det jo motsatt i vinteridrettene. Selvsagt er det artig å slå svenskene i sport, slik det er artigere for Molde å slå Ålesund enn andre lag.

... i kjendislivet?

-  Jeg har hatt kontakt med Göran Persson alle åra jeg har vært statsminister, og jeg tror eventuelle forskjeller er veldig små. For øvrig leser jeg ikke nok svenske aviser til å kunne svare.

... i kultur/kultureksport til nabolandet?

-  Sverige har fått sterke impulser sørfra, mens vi har fått mer vestfra. Vi bygger opera nå, noe Sverige har hatt siden 1782. Norge har importert mange salmer fra Sverige, flere enn de har gjort fra oss, uten at jeg kan si hvorfor.

... i innovasjon/nyskapning?

-  Sverige har vært best på nyskapning i tradisjonell industri i mange år. Der har de vært gode. Vi har kommet oss etter at vi fikk oljen, og vi satser stort nå, så jeg tror det har jevnet seg noe ut.

Blir forskjellene større eller mindre i framtida, og får vi en ny union?

-  Forskjellene blir nok mindre, da kontakten over landegrensene øker. Samkvem, kultur og moderne medier gjør oss mer like. Jeg tror på mer samarbeid i regioner, men ikke at det blir så fast at det kan kalles union.