-  Svensker mest formelle

Norges ambassadør til Sverige, Odd Fosseidbråten, synes nordmenn gjerne er mer joviale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva er de største forskjellene ...

... mellom Norge og Sverige?

-  Sverige har stormaktstradisjoner, flere multinasjonale selskaper og orienterer seg i mye mot sør og øst, mens vi ser mer mot vest. I tillegg er Sverige er mer sentralisert og konsensusorientert.

... mellom nordmenn og svensker?

-  Svenskene tenker langsiktig og er grundige, mens nordmenn er mer spontane og tar flere skippertak. Samtidig er nok svensker mer formelle, mens nordmenn er mer direkte og joviale når du møter dem første gang.

... i arbeidslivet?

-  Svenskene har en mer formell framtoning, som blant annet vises i klesdrakt og omgangstone. Det er en slags tysk presisjon over mye av det svensker gjør. Og selvsagt: varm lunsj i stedet for matpakke.

... i sportslivet?

-  Svenskene er særlig gode i lagidretter, noe som kan skyldes at de er gode på organisering. Det er klart det er artig å slå Sverige i idrett, jeg trenger ikke være diplomat på det. Men dette går begge veier.

... i kjendislivet?

-  Næringslivstopper er nok noe større i Sverige, mens politikere har høyere profil i Norge. Sverige er et utpreget mediesamfunn, som ikke minst har en bredere kulørt presse.

... i kultur/kultureksport til nabolandet?

-  Nordmenn har tilgang til svensk TV, og har tradisjon for å ta inn svensk kultur. Vi har fått popmusikk og visesang fra Sverige. De har fått mest klassisk og folkemusikk fra oss. Jeg føler at kulturutvekslingen er i vekst.

... i innovasjon/nyskapning?

-  Sverige satser mer på forskning og utdanning, særlig i næringslivet, så de er gode på området. Men Norge satser også, og deler de samme tankene og ambisjonene. Her skjer utviklingen raskt og det er gode muligheter for samarbeid.

Blir forskjellene større eller mindre i framtida, og får vi en ny union?

-  Den politiske unionen er død og kommer neppe tilbake. Men den folkelige unionen lever videre, og vil forbli limet i forbindelsen over Kjølen. Denne typen samkvem kan gjøre oss mer like i framtida.