Svensker mest kriminelle

Svenskene topper lista over utlendinger som begår lovbrudd i Norge. Danskene topper lista over narkoforbrytelser og økonomisk kriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bror er bror verst. I hvertfall hvis vi skal tro ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Av de 9 233 utenlandske statsborgere som i fjor enten ble siktet for kriminelle handlinger eller ble bøtelagt for forseelser var hele 1 251 svensker.

Det er dobbelt så mange lovbrytere som fra hele det afrikanske kontinent (620 personer) og også flere enn alle asiatiske land (1 207 personer), skriver Dagdsavisen i dag.

Når det gjelder tradisjonell kriminalitet er det statsborgere fra Litauen som er på førsteplass med 456 pågrepne. Svenskene troner derimot suverent på toppen når det gjelder bøter, med hele 905.

Svenskene ligger også på topp både når det gjelder voldsforbytelser, av de 573 utlendingene som ble siktet for vold i fjor var hele 46 svenske, og trafikkforseelser. Blant de 2 307 utlendingene som ble bøtelagt på norske veier i fjor befant det seg hele 590 svensker.

Danskene er verst når det gjelder narko - 130 av 1 076 utlendinger arrestert for narkotikaforbrytelser hadde dansk stasborgerskap. Sammen med svenskene og britene er det danskene som står for mye av den økonomiske kriminaliteten og hærverket som begås av utlendinger i Norge.

Tallene er kanskje ikke spesielt overraskende tatt i betraktning av svensker og dansker er de klart største gruppene av utlendinger i Norge. Ved årsskiftet var det registrert 25 100 svensker og 19 200 dansker bosatt i Norge.

bjorn.k.bore@dagbladet.no