Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svensker og briter deltar i anti-islamistisk Oslo-demo

Skal støtte Norwegian Defence League sin demonstrasjon i dag. Politiet frykter sammenstøt.

I STORBRITANNIA: Her er medlemmer fra EDL i britiske Luton, 5. februar 2011. Også nordmenn deltok. Foto: Paul Hackett/ REUTERS
I STORBRITANNIA: Her er medlemmer fra EDL i britiske Luton, 5. februar 2011. Også nordmenn deltok. Foto: Paul Hackett/ REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag går den lenge varslede demonstrasjonen mot islamisme av stabelen i Oslo, nærmere bestemt ved Akershus festning på Kontraskjæret.

Initiativtakerne er den nystiftede gruppen Norwegian Defence Leauge (NDL), som også bruker det fornorskede navnet «Norsk forsvars allianse».

Gruppen er inspirert av britiske English Defence Leauge, som ble opprettet i 2009, etter at britiske islamister protesterte mot Afghanistan-soldater som returnerte fra krigssonen.

Siden da har gruppen blitt en maktfaktor i britisk politikk blant islamkritikere og innvandringsmotstandere og avhold flere større demonstrasjoner. Flere har endt med voldelige opptøyer.

- Bekymret De norske arrangørene lover en fredelig markering ved Akershus festning fra klokka tolv i morgen. Det er ventet et massivt politioppbud, blant annet fordi Blitz og et tyvetalls andre organisasjoner har varslet motdemonstrasjoner.

- Blitz vil bli holdt utenfor med gjerder. Vi har en god dialog med politiet. De er bekymret og vil passe på ekstra godt, sier leder i NDL, Lene Andreassen, til Dagbladet.

Ekstrem gruppering NDL defineres av Politiets sikkerhetstjeneste som en «ekstrem gruppering».

Flere profilerte nasjonalister og personer med nazistisk bakgrunn har markerte i fjor sin støtte til gruppen, men Andreassen mener disse nå er luket ut, i det hun overfor Dagbladet beskriver som en «nazijakt» internt i NDL.

Andreassen bekrefter at flere sympatisører fra Sverige og Storbritannia deltar i morgen. Representanter for EDL skal allerede være i landet og en person fra miljøet skal holde appell på Kontraskjæret.

- Konflikter Rundt 20 organisasjoner samler seg i en paraply som protesterer mot NDLs demonstrasjon og flere varsler at de vil markere motstand mot det de betegner som «nazister». Oslo-politiet har bedt motdemonstranter holde seg unna Kontraskjæret, men flere miljøer vil trolig trosse pålegget fra politiet.

KOMMER IKKE: Talsperson for English Defence League, Stephen Lennon, kommer ikke til Norge i morgen. Det gjør derimot venner av ham fra organisasjonen. Her må han møte i retten, anklaget for overfall mot en politimann under en demonstrasjon. Foto: BEN STANSALL/AFP
KOMMER IKKE: Talsperson for English Defence League, Stephen Lennon, kommer ikke til Norge i morgen. Det gjør derimot venner av ham fra organisasjonen. Her må han møte i retten, anklaget for overfall mot en politimann under en demonstrasjon. Foto: BEN STANSALL/AFP Vis mer

- Det kan skapes konflikter av en eller annen karakter som gjør at vi må ta høyde for dette også når vi skal ta ut mannskapene, sier visepolitimester Sveinung Sponheim i Oslo politidistrikt til TV2.

Et stort politioppbud vil forsøke å holde gruppene fra hverandre i morgen. Dagbladet er kjent med at NDL og politiet i lang tid har hatt kontakt rundt planleggingen av demonstrasjonen, som politiet frykter vil ende i vold.

9. april NDL bruker okkupasjonsdagen fra 1940, da nazistene inntok Oslo, til å demonstrere.  Andreassen sier til Dagbladet at NDL tar kraftig avstand fra både rasisme og andre ekstreme holdninger. Tidligere har EDL-medlemmer brent flagg med hakekors på for å markere avstand.

- Nettopp derfor demonstrerer vi også mot radikal islamisme, sier hun.

MOBILISERER: Lene Andreassen. Foto: Privat
MOBILISERER: Lene Andreassen. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!