Svensker vil bli norske

Endrer statsborgerskap i protest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En gruppe svensker fra organisasjonen Attac møtte i forrige uke opp ved Norges ambassade i Stockholm for å søke norsk statsborgerskap.

Kledd i T-skjorter med det norske flagget på brystet møtte de opp med en kollektiv søknad. Begrunnelsen de ga? De liker den norske utenrikspolitikken bedre enn den svenske.

U-landsgjeld

Søknaden om norsk statsborgerskap tar utgangspunkt i Soria Moria-erklæringen, og berømmer regjeringens politikk på bistand, handel og u-landsgjeld.

- Med aksjonen vil vi gi oppmerksomhet til de fremskrittene som gjøres i Norge og samtidig peke på at svært lite gjøres i Sverige for å oppnå FNs mål om halvering av fattigdommen innen år 2015, sier Niklas Olin fra Attac Stockholm.

- Vi vil at den svenske regjeringen skal bli oppmerksomme på de norske fremskrittene og begynne å ta fattigdomsproblematikken på alvor, sier Olin i en pressemelding.

Ivrige søkere

De svenske Attac-medlemmene viser blant annet til at den norske regjeringen i oktober i fjor besluttet å slette gjelda til fem fattige land, ubetinget og begrunnet med utlåners medansvar. 

FELLES SØKNAD: Sammen søker de svenske Attac-medlemmene om norsk statsborgerskap. Foto: ATTAC STOCKHOLM
FELLES SØKNAD: Sammen søker de svenske Attac-medlemmene om norsk statsborgerskap. Foto: ATTAC STOCKHOLM Vis mer

Søknaden fremhever også regjeringens løfte om ikke å stille betingelser om privatisering og handelsliberalisering for bistand eller sletting av gjeld.

Og de er ivrige etter å bli norske.

- Vi håper å få rask respons fra Norge angående søknaden, sier Olin.

Hva mener du?
Er Norges politikk beundringsverdig?