Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svensker vil ha union med Norge

Fylkesmann Eva Eriksson i Värmland i Sverige vil ha ny union med Norge. - For å vise vår kjærlighet til Norge, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med Christina Ullenius, rektor ved universitetet i Karlstad, ønsker Eriksson en svensk-norsk forbrødring igjen - i jubileumsåret 2005. I et debattinnlegg de skrev i Dagbladet lørdag, tar de til orde for en ny union. Om enn ikke en slik vi hadde før 1905, men mer en av det mentale slaget.

«La oss (...) ta initiativet til en ny union mellom Sverige og Norge. Ikke som ett land, men som to land bundet sammen av en felles vilje og målsetting om å styrke våre livsvilkår», skriver de to.

Mye til felles

-  Det finnes altfor mye ugjort i det svensk-norske samarbeidet, sier Eva Eriksson. Hun er landshøvding, eller fylkesmann, i Värmland. 9. og 10. mars skal hun og en rekke andre fylkesmenn i Norge og Sverige møtes for å diskutere mulighetene for et tettere samarbeid mellom broderfolkene. Her deltar også en rekke mennesker fra utdannings- og forskningssektoren, samt Sveriges ambassadør i Norge og Norges ambassadør i Sverige.

-  Vi har så mye felles allerede, men det er ikke nok. Det blir ikke gjort nok for forskningssamarbeid mellom universitetene, for næringsliv som ønsker å etablere seg i nabolandet, for arbeidstakere som pendler over grensa, for offentlig transport mellom landene. Det er mye å ta tak i, sier Eriksson.

-  Hvorfor er dette nødvendig?-  Fordi vi trenger hverandre i den økende globaliseringen og internasjonaliseringen. Det er viktig at de skandinaviske landene finner fram til det gode samarbeidet. Uten at vi ønsker noen ny union, som vi hadde før. Vi gjør dette for å vise vår kjærlighet til Norge, sier Eriksson.

I sin kronikk bruker Ullenius og Eriksson historien om den britiske løperen Roger Bannister som et eksempel på at alt er mulig her i verden. Han var den første til å løpe under fire minutter på ei engelsk mil, noe som i 1945 ble ansett som fysiologisk umulig av forskere. Ni år seinere ble Bannister klokket inn til 3.59.48.

Roger Bannister

-  Vi kan bli «länens» motstykke til Roger Bannister. Vi kan bli den som bryter grensen, skriver de.

Så får vi bare følge med på «Big Brother» om det er fysiologisk mulig å forene svensker og nordmenn. Det skulle ikke forundre.

- Trenger ikke en ny union

Forslaget om å danne en ny union mellom Sverige og Norge blir ikke godt mottatt av alle.

Grete Berget, generalsekretær i Europabevegelsen, er gift med svenske Per Ritzler. - Vi har vår egen lille private union og det får holde. Norge og Sverige er to selvstendige land, og det vil de alltid være. Det er helt urealistisk at det vil bli dannet en ny union. At det kan bli et bedre samarbeid mellom landene, er jeg enig at kunne gagnet begge landene, sier Grete Berget.

Mye til felles

Mannen jobber i Per Ritzler PR. Han syns tanken om en union er god, men at det er lite sannsynlig at det vil bli gjennomført.

- Norge og Sverige har masse forskjellige regler, og det at det er restriksjoner på import og eksport mellom Sverige og Norge er et tankekors. Disse barrierene burde bygges ned, uavhengig av et unionssamarbeid, sier Ritzler.

- Dette blir et utdatert politisk prosjekt. Vi trenger ikke finne fram en gammel union for å styrke samarbeidet mellom Sverige og Norge, sier direktør i Hundreårsmarkeringen Norge 2005 AS, Jan Erik Raanes. Men han mener de mentale grensene bør bygges ned.

- Kunnskap på kryss av landegrensene er mye dårligere en vi ønsker. Alle parter hadde tjent på et bedre samarbeid.

- Vi glemmer at det er mer som forener oss, enn det som skiller oss, påpeker han.

Gode forutsetninger

Mats Ringborg, er Sveriges ambassadør i Norge, og sier:

- Jeg tror helt sikkert at Ullenius og Eriksson har et poeng med sin kronikk. På mange områder har vi gode forutsetninger for å videreutvikle et samarbeid. Det finnes en del hindringer mellom oss, dessverre. Framfor alt går dette på næringslivssamarbeid. Det er vanskeligheter knyttet til kapitalflyt og bevegelse av arbeidskraft.

- Helt ærlig: hvor ofte tenker du på alle oljemilliardene Sverige har gått glipp av?

- Ne-hei, det tenker vi ikke på. Vi får tak i den oljen vi trenger uansett.

TIL AKSJON: - Det finnes altfor mye ugjort i det svensk-norske samarbeidet, sier Eva Eriksson, som er fylkesmann i Värmland.