Svenskesuppe som valgflesk

Navn: Rune KristiansenAlder: 50 år Yrke: Ap-pamp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rune Kristiansen har tråkket i salaten igjen. I alle fall i matfatet. Stortingsrepresentanten fra Oslo har ertet på seg mindre velstående partifeller i Ap ved å stå fram og fortelle at han og familien drar over svenskegrensa for å kjøpe mat og andre dagligvarer. Utspillet passet godt inn i Arbeiderpartiets valgkamp med krav om lavere avgifter på alkohol og tobakk. Det anskueliggjorde klart hvor mye billigere det er noen mil fra Vestby der Kristiansen bor. Men det viste også at stortingsrepresentanter kan være flinkere til å unngå norske avgifter enn de er til å gjøre noe med dem.

Og at Arbeiderpartiet er mer opptatt av det norske avgiftsnivået når det er i opposisjon. Noen av oss har ennå et snev av hukommelse og vet at dagens priser på tobakk og sprit kom under Gro og Thorbjørn i nært samarbeid med Kristelig Folkeparti.

Rune Kristiansen er ingen storrøyker selv. Han sitter som oftest med en tipakning Prince Mild, men har aldri klart å slutte helt. Og det er jo i stortingsrestaurantens røykeavdeling de mest spennende politiske diskusjonene foregår. Foreløpig kan representantene røyke både i restauranten og på sine egne kontorer, og kona Eva har aldri tilgitt ham at han var med på vedtaket som nektet lærerne et røykerom på arbeidsplassen.

For Kristiansen selv trives best i røykfylte bakrom. Både i politikken og i fritida. I Stortinget, i Oslo Arbeiderparti og på Tostrup. Han har politikken i fingerspissene og beveger seg aldri langt fra det politiske maktsentrum i Arbeiderpartiet. Men han hadde ikke den beste fingerspitzgefühl under nominasjonen til kommunevalget i Oslo. Den gamle fagforeningspampen syntes det fikk holde med én kvinne i toppen. Da fikk han kjeft, og nå er det duoen Ann-Marit Sæbønes og Åse Kleveland som skal slåss om toppvervene i hovedstaden.

Rune Kristiansen er oslogutt og snakker som en. Han er utdannet typograf og jobbet i VG til han ble fagforeningspamp og leder av Oslo Grafiske Fagforening. Han er også medlem av den like eksklusive klubben Norsk sosialdemokratisk havseilerforening og har i sommer gjort flere strandhogg på svenskekysten.

Han er også en likandes kar med mange dårlige venner. Jeg er én av dem.