Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svenskregistrert postfly på vei til Tromsø styrtet ved grensa

To personer om bord.

STYRTET: Dette svenske postflyet var på vei fra Oslo lufthavn til Tromsø da det plutselig forsvant fra radar, etter å ha sendt ut mayday-signal. Like etter klokka 03 ble det bekreftet at flyet hadde styrtet. Foto: Kim Ruben Fjeldstad
STYRTET: Dette svenske postflyet var på vei fra Oslo lufthavn til Tromsø da det plutselig forsvant fra radar, etter å ha sendt ut mayday-signal. Like etter klokka 03 ble det bekreftet at flyet hadde styrtet. Foto: Kim Ruben Fjeldstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et svenskregistrert postfly på vei fra Gardermoen til Tromsø ble like etter midnatt meldt savnet, etter at det forsvant fra radar på svensk side av landegrensa mot Norge.

Etter en omfattende leteaksjon ble havaristedet funnet av et norsk F-16-fly klokka 03.15 natt til fredag.

Styrtet Flyet har styrtet et sted mellom den nordvestre delen av innsjøen Akkajaure og den norske grensa, opplyser Svenske Sjøfartsverket. I området er det nå over 20 minusgrader. 

- Det var ikke noe tvil om at det var havaristedet som ble funnet. Det har vært en kraftig krasj i et fjellterreng, der flyet har gått i bakken, sier Daniel Lindblad pressetalsmann for svenske Sjøfartsverket til Dagbladet. 

Piloten er spanjol og styrmannen er fransk.

- Det er for tidlig å si noe om status på de to personene som var om bord, sier han videre.

Les også: - Flyet styrtet med vanvittig høy hastighet

Forsvant fra radaren Flyet, med kallesignal Air Sweden 294, sendte ut mayday-signal under én time etter at det hadde tatt av fra Oslo lufthavn. Da flyet var omtrent 18 kilometer øst for Hellmobotn i Tysfjord, forsvant det plutselig fra radaren.

Flight radar plukket opp flyet på 10 000 meters høyde før det ble borte

- Vi fikk melding fra flytårnet i Bodø som oppfattet et maydayanrop fra et postfly på vei fra Gardermoen til Tromsø. Flyet befant seg da over svensk område, og vi har en omtrentelig posisjon på hvor de sist befant seg, sa Lindblad til Dagbladet like klokka 02.10.

Mistet kontakten Etter maydayanropet forsvant flyet av typen Canadair CRJ 200 fra radaren. 

- Vi har ikke fått kontakt med flyet etter maydayanropet. Det skal være to personer om bord, sier Lindblad

Svenske og norske redningshelikoptre rykket ut til stedet. Den norske deltakelsen i redningsarbeidet ble styrt fra Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS).

MAYDAY: Bildet viser flyets siste registrerte posisjon på radar. Foto: Flightradar24.com
MAYDAY: Bildet viser flyets siste registrerte posisjon på radar. Foto: Flightradar24.com Vis mer

- Jeg kan bekrefte at vi er med på å lete etter et fly, men dette arbeidet ledes av svensk redningstjeneste, sier pressemedarbeider Tove Kaspersen ved HRS til Dagbladet.

Tonn med frakt Flyet som tilhørte selskapet West Air Sweden er registrert i Sverige, men flyr mellom norske destinasjoner med post. Selskapet inngikk en avtale med Posten Norge i februar 2015, om å frakte post med fly i Norge fram til 2020.

— Vi jobber for fullt og vi vet bare at vi savner et fly med to av våre ansatte piloter og fire og et halvt tonn frakt. Det er post og pakker, sier West Atlantic-sjef Gustaf Thureborn til det svenske nyhetsbyrået TT.

Torsdag kveld tok det av fra Oslo lufthavn Gardermoen, med retning Tromsø, men etter én time i lufta forsvant flyet fra radar etter å først ha meldt inn mayday til flytårnet på Bodø lufthavn.

- Vi bistår svensk redningsledelse i å lete etter flyet. Vi ble varslet om maydaymeldingen klokka 00.20 og fikk vite at flyet kort tid etter forsvant fra radar. Det er nå et Sea King-helikopter på vei til stedet. I tillegg har det blitt sendt opp to F16-fly fra Bodø som hjelper til i søket de er fremme på stedet nå, sier Kaspersen like før klokka 03.00.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media