<strong>HATKRIMINALITET:</strong> Tidlig torsdag morgen bekrefter politiet i Sverige at motivet bak drapene på skolen i Trollhättan var rasistisk. Foto: Privat
HATKRIMINALITET: Tidlig torsdag morgen bekrefter politiet i Sverige at motivet bak drapene på skolen i Trollhättan var rasistisk. Foto: Privat Vis mer

Sverdangrepene på den svenske skolen var rasistisk motivert: - Ofrene har et tydelig utenlandsk utseende

En 20 år gammel lærer og en 15-årig elev drept i Trollhättan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidlig fredag morgen bekrefter politiet i Sverige at motivet bak drapene på skolen i Trollhättan var rasistisk. En mann tok seg inn på grunnskolen i maske og svarte klær, og angrep to elever og to lærere med sverd og stikkvåpen.

Det er snakk om hatvold, sier politimester Niklas Hallgren til Aftonbladet.

- Det vi kan konstatere er at de som er rammet har et tydelig utenlandsk utseende, sier han, og understreker at det er viktig for alle de etterlatte og pårørende at man kommer til bunns i hva som ligger bak drapene, sier Hallgren.

Han sier at denne konklusjonen er basert på funn som politiet har gjort hjemme hos gjerningsmannen Anton Lundin Pettersson (21), samt hvordan han valgte ut sine ofre. Politiet mener 21-åringen aktivt skal ha valgt offer med utenlandsk bakgrunn.

<strong>MISTENKT FOR ANGREPENE :</strong> 21 år gamle Anton Lundin Pettersson er mannen som skal ha drept to personer på Kronan ungdomsskole i Trollhättan torsdag. Foto: Privat
MISTENKT FOR ANGREPENE : 21 år gamle Anton Lundin Pettersson er mannen som skal ha drept to personer på Kronan ungdomsskole i Trollhättan torsdag. Foto: Privat Vis mer

- Det tyder på det. Han har gått og banket på klasserom og gått på enkelte personer. Han har gått rundt på et stort område på skolen og har hatt muligheten til å skade flere og andre personer. Men nøyaktig hva eller hvordan han har tenkt er det vanskelig å uttale seg om, sier pressetalsmann Peter Adlersson ved politiet i Västra Götaland.

Politiet vil ikke bekrefte eller kommentere spekulasjonene i om drapsmannen hadde tilknytninger til nynazister.

Høyreekstremistiske sympatier På den mistenkte gjerningsmannens profiler på sosiale medier, som Dagbladet har gått gjennom, viser Pettersson en rekke høyreekstreme sympatier.

21-åringen har de siste ukene blant annet likt en rekke videoer som hyller Nazi-Tyskland på YouTube. På sosiale medier kommer det også fram at Pettersson var glad i rockemusikk  og dataspill. Dagbladet  snakket i går med en nabo utenfor 21-åringens bolig, som beskrev ham som stille og rolig.

- Det er tragisk og tungt det som har skjedd. Jeg har bodd her i sju år og han flyttet hit for to-tre år siden. Vi snakket ikke så mye sammen, men han var en stille og rolig person. Det er ufattelig at han kan ha angrepet elever med kniv, sier naboen til Dagbladet.

Drepte to personer Fire personer ble angrepet og skadd på skolen, før politiet kom fram. En 20 år gamle lærerassistenten beskyttet barna mot sverddesperadoen. Det kostet ham livet.  15 år gamle Ahmed Hassan døde på sykehuset av stikkskader.

I tillegg er en 11 år gammel gutt og en voksen lærer skadd i angrepet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer