Fordelingen er klar: - Med dagens vedtak avklarer departementet uenigheten mellom selskapene angående deltakerandelene i Sverdrup-feltet, sier olje- og energiminister Tord Lien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Fordelingen er klar: - Med dagens vedtak avklarer departementet uenigheten mellom selskapene angående deltakerandelene i Sverdrup-feltet, sier olje- og energiminister Tord Lien. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Sverdrup-fordelingen er klar - Røkke avspises med mindre enn før

Olje- og energidepartementet har besluttet fordelingen av Sverdrup-forekomsten. Det norske får mindre andel enn de tidligere nektet å godta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): For å unngå forsinkelser av Sverdrup-utbyggingen som er Norges største industriprosjekt i nyere tid, har Olje-og energidepartementet nå besluttet fordelingen av Sverdrup-feltet mellom de fem rettighetshaverne, opplyser departementet i en pressemelding.

- Med dagens vedtak avklarer departementet uenigheten mellom selskapene angående deltakerandelene i Sverdrup-feltet. Vedtaket gjør at alle selskapene nå vil ha egeninteresse av å bygge ut og drive feltet de neste tiårene, slik at vi oppnår god ressursforvaltning og høyest mulig verdiskaping fra feltet. Dette er viktig nå som utbyggingen av Norges største industriprosjekt i nyere tid er i gang, sier olje- og energiminister Tord Lien (FrP).

Det Kjell Inge Røkke-kontrollert oljeselskapet Det norske, får en mindre andel enn de tidligere nektet å godta.

Departementets vedtak gir følgende deltakerandeler til rettighetshaverne i Johan Sverdrup-feltet:

Statoil Petroleum AS 40,0267 prosent
Lundin Norway AS 22,6000 prosent
Petoro AS 17,3600 prosent
Det norske oljeselskap ASA 11,5733 prosent
Maersk Oil Norway AS 8,4400 prosent

Departementet har tatt utgangspunkt i det grundige undergrunnsarbeidet gjennomført av selskapene og har også sett hen til en gjennomgang innhentet fra Oljedirektoratet. Departementet har anvendt tilstedeværende volum korrigert for forskjeller i iboende reservoaregenskaper i sitt skjønn ved fordeling av Sverdrup-forekomsten, heter det.

Mer til Lundin og Maersk Fordelingen avviker fra det opprinnelige forslaget fra i vinter.

Det fremgår av dagens melding fra departementet at Statoil, som tilrettelegger av selskapenes unitiseringsforhandlinger, fremsatte et forslag til fordeling av forekomsten mellom utvinningstillatelsene den 11. februar 2015.

Forslaget ble akseptert av 4 av 5 rettighetshavere den 12. februar 2015. Det norske klaget var uenig og klaget på fordelingen.

Den midlertidige fordelingen var: Statoil Petroleum AS 40,0267 prosent, Lundin Norway AS 22,1200 prosent, Petoro AS 17,8400 prosent, Det norske oljeselskap ASA 11,8933 prosent. og Maersk Oil Norway AS 8,12 prosent.

Med dagens fordeling får Statoil den samme andel som i det opprinnelige forslaget.

Lundins andel har økt med 0,48 prosentpoeng, det samme som Petoros andel er blitt redusert.

Maersks andel har økt med 0,32 prosentpoeng, det samme som Det norskes andel er blitt redusert.

Hva skjer nå? Departementet opplyste i vinter om at at et eventuelt søksmål om gyldigheten av vedtaket eller krav om erstatning som følge av vedtaket, ikke kan reises uten at klageretten er nyttet og klagen avgjort av Kongen i Statsråd.

Dette har Det norske oppfyllt, men om det Røkke-kontrollerte selskapet (Røkke eier 67 prosent av Aker ASA som eier 49,9 prosent av Det norske) vil gå rettens vei er fremdeles et åpent spørsmål.

- Vi vil nå sette oss grundig inn i begrunnelsen før vi beslutter hvordan vi  forholder oss til vedtaket, sier administrerende direktør i Det norske oljeselskap Karl Johnny Hersvik.

Går sin gang - Gjennom dagens vedtak har departementet lagt grunnlaget for å få på plass avtalen som regulerer selskapenes samarbeid ved utbygging og drift av Sverdrup-feltet. Fram til denne avtalen er på plass vil utbyggingen gå videre under den avtalen selskapene har etablert for planleggingsfasen, sier olje- og energiminister Tord Lien.Departementets vedtak og begrunnelse

Flere nyheter Oljebransjen tviler på 51.000 Sverdrup-jobber
Røkke-selskap går hardt ut mot statsråden
Sverdrup-saken: Petoro ga seg etter inforunde