Sverger hevn over serbiske mordere

LIKOSANE (NTB-AFP): Mer enn 50 000 sørgende albanere sverget hevn over serberne som i helga massakrerte et sted mellom 20 og 60 mennesker. To landsbyer tok farvel med sine døde i det albanske hjertet av Kosovo i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ti lik drapert i albanske flagg lå foran de sørgende. Mellom de avdøde og folkemengden sto en 12 år gammel gutt med et albansk flagg festet til brystet. Taus stirret gutten på sin drepte far, som lå ved hans føtter.
Omtrent 50000 mennesker fra hele Kosovo ventet på at de andre 11 likene skulle ankomme gravstedet fra Pristina.

Griper til våpen

- Jeg har aldri tatt i et våpen, men det vil jeg nå. Jeg har aldri vært terrorist, men nå vil jeg bli frihetskjemper, sa en 17 år gammel gutt fra landsbyen Likosane, 40 kilometer sørvest for Kosovo-provinsens hovedstad Pristina.

Ved siden av ham lå 21 graver åpne. Slektninger, venner og mange sympatisører av dem som falt for serbisk politi sist helg var samlet til minnestund på den nakne åsen mellom Likosane og nabolandsbyen Quirez.

Det ledende albanske partiet LDK sa at likene ble frigitt tirsdag morgen, men politiet som stengte av hele området forsinket de dødes ankomst.

Serbisk politi hevder at fire politimenn og 16 «terrorister» ble drept i trefninger etter at en politipatrulje kjørte inn i et bakholdsangrep ved Likosane i Drenica-distriktet i helga. Ifølge serberne er området en bastion for albansk separatisme.

Hentet av politiet

Både albanske og andre serbiske kilder opererer med langt høyere drapstall. Beograd-avisa Demokratija siterte kilder som hevdet at 62 mennesker ble drept.

Ti av ofrene tilhørte en og samme familie. De var alle menn mellom 16 og 50 år. De etterlatte kvinnene og barna fortalte hvordan deres menn og fedre ble dratt ut fra sine hjem av serbisk politi.
- Våre menn ble med ut for å spare resten av oss. Politiet slo dem bevisstløse. Så ble vi beordret til å legge oss ned på bakken, og noen politimenn holdt vakt over oss de neste fire timene, fortalte 30-årige Mercie Ahmeti.

- V hørte skrik og skudd. Vi visste ikke hva som skjedde, men jeg skjønte da at de ikke lenger var i live, fortsetter Ahmeti.

Andre pårørende ga liknende beretninger.