Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SVERGER TIL NATURMEDISIN

Nelly Pedersen (68) kunne kutte ut reseptbelagte, dyre tabletter etter at ryggsmertene hennes ble behandlet med kopping og urteekstrakt. Hun er en av mange nordmenn som tror på naturmedisin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kopping er en eldgammel naturmedisinsk metode som er i ferd med å få sin renessanse. Og det er ikke lenger bare akupunktører, homøopater og biopater som tror på slikt. Legene er i ferd med å komme etter - noen med entusiasme, andre mer motstrebende. Markedet for naturmedisin øker. Gallupundersøkelser viser at nordmenn tror på naturmedisin. Men dersom pasienten skal settes i sentrum, slik helseministeren ber om, må pasientenes erfaringer også tas på alvor.

- Jeg hadde så vondt at jeg ikke klarte å ligge i senga mi, langt mindre komme meg opp i et badekar, forteller Nelly.

For tre år siden fikk hun en lungebetennelse som ikke ville slippe taket - til tross for stadige antibiotikakurer. Hun hostet på seg skiveutglidning og fikk voldsomme smerter i ryggen. Hun fikk også astma og blod i urinen på samme tid.

Det som skulle vise seg å hjelpe henne var koppebehandling kombinert med plante-ekstrakten Daylight (dagslys).

Ryggen ble smurt med ekstrakten og etterpå ble oppvarmede glass presset mot huden.

- Det kjentes litt ekkelt til å begynne med fordi det strammet sånn. Men etter hvert var det bare behagelig, forteller Nelly, som fortsatte med denne behandlingen på et naturmedisinsenter i Oslo helt til hun var kvitt både ryggsmertene og de andre plagene. Siden har hun ikke vært syk.

Blodsirkulasjonen

- Metoden virker slik at det oppstår et vakuum som setter fart på blodomløpet. Blodkarene under koppene utvider seg, slik at kroppen raskere absorberer plante-ekstrakten. Ektrakten stimulerer immunforsvaret. Men selve virkningsmekanismen tror jeg har med elektromagnetisme å gjøre, sier legen Jens Christian Ekelund.

Han har ikke vitenskapelig forankrede forklaringer, men mener det er verd å høre på de pasientene som forteller om gode virkninger.

Selv har han ikke prøvd kopping, men han bruker det samme urtepreparatet, som er framstilt av viltvoksende ørkenplanter, på mange av sine pasienter.

- Etter 26 år i skolemedisinens tjeneste er jeg ikke særlig imponert. Jeg er særlig betenkt over alle bivirkningene som «apotek-medisinen» gir. Jeg synes vi leger bør bli mer åpne for naturmedisin. Vi fester lit til pasienter som sier de får mindre vondt av Paralgin eller Imigran. Hvorfor skal vi ikke tro på dem når de sier at det hjelper med Daylight eller andre slags naturmedisiner? spør Ekelund.

Han har ikke gitt skolemedisinen på båten, men i sin legepraksis bruker han også naturmedisin.

- Jeg har tro på denne plante-ekstrakten fordi jeg har sett så mange pasienter bli bedre både av muskel-skjelett-smerter, fibromyalgi, migrene og andre slags sykdommer, sier Ekelund.

Svoren tilhenger

Han får følge av kommunlegen i Sørreisa, Idar Elvemo.

Han har gjennom mange år markert seg som en svoren tilhenger av naturmedisin. Han har gjennomført en test av den nevnte urtemedisinen på 50 pasienter i kommunen, med svært gode resultater.

- Et legemiddel skal i første rekke støtte og styrke kroppens egne funksjoner, mens den medisinske industrien satser på å hemme disse funksjonene, sier Elvemo, som mener det må forskes mye mer på alternativ medisin.

Kommunelegen minner om at naturmedisinene og plantemedisinene er selve urmedisinen som all forskning og alle medisinske resultater til sjuende og sist skriver seg fra.

- Legemiljøet er på glid. Mange av mine kolleger skjønner at det er viktig å sette seg inn i naturmedisinen og sammenholde den med sin egen medisinske utdannelse og erfaring.

- Vi leger må ha et åpent sinn og ikke stenge oss inne i rom der vi mener å ha funnet den endelig sannheten, sier Idar Elvemo - som er en svært populær lege i hjemtraktene.

KOPPING: Biopat Åse Rigmor Hauger varmer opp glassene med en gassflamme og presser dem mot Nelly Pedersens hud. På forhånd er den smurt med planteekstrakt. Etter å ha fått tre slike behandlinger kom Nelly seg ned i badekaret ved egen hjelp. Foto: AUD DALSEGG