Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sverige anker løslatelsen av Assange

Svenske påtalemyndigheten anker beslutningen om at Wikileaks-gründer Julian Assange kan løslates mot kausjon, opplyser advokat Gemma Lindfield.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gleden ble kortvarig for Julian Assange og hans tilhengere. Den svenske påtalemyndigheten valgte å anke løslatelsen mot kausjon. Dermed blir WikiLeaks grunnleggeren sittende i fengsel i minst 48 timer til.

Demonstrantene utenfor rettslokalet i London jublet da det ble kjent at den britiske dommeren tirsdag kveld hadde gått med på å løslate Assange mot kausjon.

Men kort tid etter ble det kjent at den den svenske påtalemyndigheten anker beslutningen om at han kan løslates mot kausjon.

Advokat Gemma Lindfield ga ingen begrunnelse for beslutningen. Assange er mistenkt for seksuelle overgrep i Sverige, og han har motsatt seg utlevering.

Ankesaken skal behandles innen 48 timer. Dermed måtte Assange tilbake til fengselet. Det måtte han uansett. Svært strenge betalingskrav ville hindret en umiddelbar løslatelse i alle fall.

I kontanter Dommeren har nemlig krevd at det høye kausjonsbeløpet på 200.000 pund må legges kontant på bordet.

- Det vil ta oss tid å skaffe til veie pengene. Det vil derfor ta litt tid før Assange kan settes fri. Det er synd han ikke kan bruke MasterCard eller Visa for å ordne kausjonen, sier Stephens.

- En uskyldig mann vil forbli i fengsel, la Stephens til.

Både MasterCard og Visa har besluttet å blokkere overføringer til Assange gjennom deres betalingssystemer som følge av WikiLeaks-saken.

Strenge betingelser Dommer Howard Riddle har for øvrig satt svært strenge betingelser for den australske WikiLeaks-gründeren. Dersom ikke svenskene vinner gjennom med sin ankesak, og dersom Assange klarer å skaffe til veie det høye kontantbeløpet, betyr ikke løslatelse frihet. Assange må belage seg på å sitte deler av døgnet i husarrest. Han får også meldeplikt for politiet, og passet hans blir beslaglagt.

Ifølge den andre advokaten til Assange, Geoffrey Robertson, vil 39-åringen fortsette kampen mot å bli utlevert til Sverige.

Robertson håper at de britiske dommeren vil sette Assange fri.

- Han er kanskje den mest kjente person i verden akkurat nå, og det vil bli svært vanskelig for ham å bevege seg rundt uten å bli gjenkjent, uttalte han.

Demonstrerte for Assange Flere demonstranter til støtte for Assange hadde samlet seg utenfor rettslokalet i London før kjennelsen ble kunngjort.

«Sverige er en nikkedukke for USA.» Å avdekke kriminalitet er ikke kriminalitet, lød noen av slagordene som demonstrantene framførte.

Flere av de frammøtte hadde tatt på seg Assange-masker. Da det ble kjent at Assange ville bli løslatt mot kausjon, lød det jubelrop fra mengden.

Assanges mor, Christine Assange, sa tidligere tirsdag at hun hadde snakket med sønnen i fengselet og fortalt ham hvordan folk over hele verden ba om at han skulle settes fri.

Ifølge moren svarte Assange slik:

- Min overbevisning er urokkelig. Jeg forblir tro mot de idealene jeg har gitt uttrykk for.

(NTB)
Send tips til Dagbladet.no MMS/SMS: 2400 Tlf: 2400 0000 e-post: 2400@db.no Skriv ditt tips her

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!