Sverige åpner for våpeneksport til Midtøsten

En lovendring åpner for at den svenske våpenprodusenten Bofors kan eksportere våpen til diktaturstater i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant annet skal de kunne selge luftvernsroboten Robot 70 til Oman. Det er talskvinnen for den svenske freds- og voldgiftsforeningen, Maria Ermanno, som hevder dette i en debattartikkel i Göteborgsposten. Ifølge Ermanno er det gitt klarsignal for eksport til Saudi Arabia, Bahrain og Kuwait, skriver Expressen.

Den svenske regjeringen har tidligere sagt nei til våpeneksport til gulfstatene. Avgjørelsen om å endre holdning er et uttrykk for at regjeringen, på tross av hva forsvarsminister Björn von Sydow har hevdet, tilpasser sin eksportpolitikk til de store EU-landene, mener den svenske avisa.

UD bekrefter lovendring

I sommer skrev Sverige under på en avtale om krigsmateriellsamarbeid med de fem Nato-landene Frankrike, Italia, Spania, Storbritannia og Tyskland. Avtalen ble kritisert i Sverige.

UD bekrefter overfor Expressen at reglene for svensk våpeneksport til Midtøsten er endret.

- Det som har skjedd er at Midtøsten tidligere var helt stengt, hele regionen. Det er omgjort, og akkurat som ved eksport til resten av verden, bedømmes nå hver handel på sine egne grunnlag, sier den svenske handelsministerens pressesekretær Elisabeth Walton til nyhetsbyrået TT.

- Det innebærer ikke at man har åpnet Midtøsten for våpeneksport. Hvert land skal bedømmes for seg. Det er urimelig at en hel region skal være stengt.

Hun fremholder at Inspektionen för strategiska produkter (ISP), tidligere kalt Krigsmaterielinspektionen, er en selvstendig myndighet som tar alle beslutninger om hver søknad om våpeneksport.