Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sverige «base» for høyreekstrem propaganda

STOCKHOLM (NTB): Salg av «hvit makt-musikk», bøker og aviser er høyreekstremistenes viktigste våpen for å verve nye medlemmer. Det meste kommer fra Sverige, som er blitt en base for spredning av høyreekstrem propaganda til resten av verden, skriver svenske aviser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En juridisk gjennomgang av cd-er og annet propagandamateriale som ble beslaglagt under massearrestasjonen utenfor Stockholm lørdag, kan ende med et økonomisk tilbakeslag for nynazistene. De fleste svenske høyreekstreme grupper tar nå avstand fra vold mot innvandrere og satser i stedet på intens propaganda. Dette koster, og musikksalget er største og viktigste finansieringskilde.

Stagnert

Ifølge svensk sikkerhetspoliti er opptil 700 personer i Sverige knyttet til ulike høyreekstreme grupperinger, mens andre kilder opererer med høyere tall. Det er uansett rekordhøyt etter andre verdenskrig, men nå synes veksten å ha stanset.

Det kan forklare behovet for nyrekruttering, skriver Dagens Nyheter etter massearrestasjonen, som er den største i Sverige noensinne.

314 personer ble innbrakt. 289 ble satt fri i går. 25 var fortsatt fengslet i dag, blant dem seks nordmenn.

Sveriges justisombudsmann Claes Eklundh, som tidligere har kritisert politiet når det har gått til massearrestasjoner, sier til nyhetsbyrået TT at han neppe vil gripe inn i denne saken.

Splittet miljø

Det svenske høyreekstreme miljøet er todelt. Blant de mest militante er Nationalsocialistisk Front (NSF) ledende med 700 medlemmer, ifølge Aftonbladet.

En gruppe kalt C 18 som satser på vold, består av kriminelle, med drap, mordbrann og mishandling på rullebladet. C 18 tror på seier for nazismen gjennom drap på innvandrere, homofile og politikere.

Ikke fullt så ekstrem er Nordland, som er Sveriges største organisasjon på ytre høyre fløy, og som sto bak konserten utenfor Stockholm lørdag. Nordland prøver å bli stueren ved å rense medlemsmassen for draps- og voldsmenn.

Ikkevoldskursen ble stukket ut etter drapet på en 14-åring i 1995, da Nordland oppsummerte at slike handlinger «skader den ariske kampen for anerkjennelse av den hvite rases overlegenhet».

Men Nordlands angivelige ikkevoldslinje forhindrer ikke at flere medlemmer er dømt for voldsforbrytelser. Det gjelder også hovedpersonene i Nordlands nettverk, som ifølge Aftonbladet er fem menn mellom 25 og 31 år.

Alle har dommer for enten mishandling, hets mot en folkegruppe, oppvigleri eller trusler. Det var en av de fem, 27-åringen Anders, som leide restauranten «Yesterday» for angivelig å holde hardrock-konsert der lørdag.

Sverige base

Høyreekstrem punk-rock og innvandrerfiendtlige bøker produseres i Sverige og spres til Europa og Nord-Amerika. Anslagsvis 80 prosent av all høyreekstrem propaganda som spres i verden, kommer fra Sverige, ifølge Aftonbladet, som mener at årsaken er liberal svensk lovgivning når det gjelder ytringsfrihet.

Det er flere plateselskaper innenfor miljøet, og såkalt «hvit makt-musikk» selges for millionbeløp hvert år. Når svenske høyreekstremister og nynazister inviterer til storfest, kommer gjestene fra hele Europa.

Nordland/88 Musik (Åttende bokstav i alfabetet er H, og 88 står for Heil Hitler) er blant verdens største produsenter av denne typen musikk og tilhørende t-skjorter, og inntektene av dette finansierer annen propagandavirksomhet. Nordland lager også et informasjonsbrev som sendes på internett til 70.000 abonnenter, og gir ut avisa Nordland. Det er gjennom internett og musikk at ungdom i begynnelsen av tenårene oftest kommer i kontakt med høyreekstremister.

Ytringsfrihet

1997 skal ha vært et stille år på konsertfronten for Nordland, men planene for 1998 er mer ambisiøse, sier personer med tilknytning til organisasjonen til Dagens Nyheter.

Politiets beslag av plater, skjorter, plakater og faner under konserten lørdag kan ende med et slag mot den viktigste inntektskilden for Nordland.

Hvis en juridisk gjennomgang viser at innholdet går ut over grensene for ytringsfriheten, kan det ende med forbud, og dermed begrenset platesalg og færre konserter. Da rammes det økonomiske grunnlaget for verving av nye medlemmer.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!