Sverige ber europeiske land ta imot flere Irak-flyktninger

Vil settedagsorden når de overtar EU-formannskapet i juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sverige ber europeiske land ta imot flere flyktninger fra Irak, og vil sette dette på dagsorden når de overtar EU-formannskapet i juli.

- Vi er noe skuffet over andre europeiske land, fordi de ikke tar et større ansvar, sier lederen for det svenske innvandringsverket, Dan Eliasson.

Eliasson besøker denne uka Syria, som har tatt imot over én million flyktninger fra Irak siden USA invaderte landet i 2003.

Syria nekter flyktningene arbeidstillatelse, men gir dem tilgang til offentlige tjenester. Mange av flyktningene har søkt asyl i vestlige land.

Sverige har siden 2006 tatt imot 40.000 asylsøkere og ytterligere 40.000 flyktninger fra Irak. Nå tror Eliasson at strømmen av flyktninger vil avta.

- Vårt hovedmål må nå være å bistå flyktninger med å vende hjem, men Irak har fortsatt et arbeid å gjøre når det gjelder sosial infrastruktur og sikkerhet for dem som vender hjem. Krisen er ikke over ennå, sier Eliasson.

Sverige har også tatt imot 194 statsløse palestinere som tidligere bodde i Bagdad, og som de siste tre årene har sittet i en flyktningleir på grensa mellom Syria og Irak. Sverige kommer også til å ta imot en betydelig andel av de resterende 900 palestinerne som holder til i leiren, opplyser Eliasson.

- Disse menneskene er ikke bare blitt tvunget på flukt fra sine hjem i Irak, de er også blitt overlatt til seg selv i gold tomhet ute i ørkenen, sier Eliasson.

USA tok i 2007 imot bare 1.200 flyktninger fra Irak, men ga i fjor etter for sterk kritikk fra europeiske land og slapp inn ytterligere 12.000. (NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer